Гръцкото правителство обяви в четвъртък нови противоепидемични мерки преди Коледа и Нова година за предотвратяване на разпространението на коронавируса и посочи, че се очакват още ограничения през новата година, когато се очаква вариантът "Омикрон“ да започне да се разпространява по-широко, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini

"Омикрон е в нашата страна“, каза министърът на здравеопазването Танос Плеврис по време на специален брифинг в четвъртък.

От петък сутринта маските ще бъдат задължителни както на закрито, така и на открито – включително в църквите – докато носене на две маски или такава от тип KN95 ще се изисква за пътуване в обществения транспорт или посещение на супермаркет.

Всички обществени тържества, планирани от общините през следващите дни, се отменят, за да се избегне събирането на много хора.

Новите препоръчани мерки ще засегнат и пътуващите, като на хората, които са влезли в Гърция, е "силно препоръчително“ да преминат задължително тестване (бързо или PCR) на втория и четвъртия ден след пристигането им.

Плеврис също отправи "силна препоръка“ хората да се тестват преди всяко събиране с приятели и семейство.

Плеврис каза, че тези мерки, които ще влязат в сила в 6 часа сутринта в петък и ще продължат до 2 януари, са "достатъчни, за да се празнува безопасно Коледа и Нова година“.

След 3 януари правителството ще въведе по-рестриктивни мерки, които ще засегнат забавленията, спортните събития и несъществените дейности, каза той, но уточни, че те не включват локални или общи блокирания или връщане на SMS системата за напускане на дома .

Превод и редакция: Юлиян Марков