Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че следващата година ще има достатъчно ваксини срещу коронавирус в света, така че през първото тримесечие да може да се обхване цялото възрастно население на планетата с имунизация и да се дадат бустърни дози на хората в риск. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, предава TACC.

"Нашите прогнози са, че доставките трябва да са достатъчни, за да се ваксинират всички възрастни по света през първото тримесечие на 2022 г. и да стимулират тези, които са изложени на риск да получат бустърни ваксини“, каза той. В същото време само до края на годината "доставките ще бъдат достатъчни за широкото разпространение на бустърните ваксинации срещу COVID-19 за цялото възрастно население“, заяви генералният директор на СЗО.

Гебрейесус каза още, че около 3,5 милиона души са починали от коронавирус в света през 2021 г., повече от общия брой смъртни случаи от ХИВ, туберкулоза и малария през 2020 г.

"През 2021 г. поради COVID-19 бяха загубени 3,5 милиона живота, повече хора загинаха, отколкото общо от ХИВ, малария и туберкулоза през 2020 г.“. Ръководителят на СЗО припомни, че всяка седмица коронавирусът отнема около 50 хиляди живота.

Превод и редакция: Тереза Герова