На фона на струпването на руски войски на границата с Украйна и съобщенията, че Москва планира инвазия още през следващия месец, нарастват страховете от потенциална война, пише Daily Express. Според изданието по време на скорошната си виртуална среща президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън не са успели да неутрализират напълно кризата.

В ексклузивно интервю за Daily Express професорът по руска и европейска политика в университета в Кент Ричард Саква казва, че с поведението си западните страни само наливат масло в огъня. Отговаряйки на въпроса за основните причини за изостряне на украинския въпрос, експертът отбеляза: "Последното изостряне е изцяло обвързано с дипломацията. Москва вярва, че нейните опасения за сигурността са били пренебрегнати фактически от 1991 г. (това настроение беше споделено от Елцин), и сега вярва, че е настъпил решаващият момент“.

Според Саква в условията на "безотговорно и опасно въоръжаване на Украйна“ страните трябва да действат сега, за да стигнат най-накрая до някакви нови споразумения в областта на сигурността. Москва усеща това и затова миналата седмица излезе с два документа - проектоспоразумения със САЩ и НАТО, които, наред с други неща, включват прекратяване на ученията на Алианса близо до руските граници и всъщност забрана за присъединяване на Украйна към блока.

Според професора, в случай на реален конфликт на границата, "пълноценна инвазия“ на Русия е "крайно малко вероятна“ – "освен ако самата Украйна не предприеме определени действия, което също е малко вероятно“. "Москва иска да се върне към споразумения от типа, които действаха в края на Студената война“, каза анализаторът.

Връщайки се към потенциалния конфликт и наказателните мерки срещу Русия, Саква подчерта, че санкциите, като изключване от системата за международни финансови плащания SWIFT, различни ембарго и други, ще бъдат сурови, но ще имат отрицателно въздействие върху световната икономика. "И имайте предвид, че всякакви действия ще бъдат предприети съвместно с китайците“, добави експертът.

Говорейки за перспективите за присъединяване на Украйна към НАТО, за което Киев настоява, професорът предупреди: "Мисля, че повечето експерти са съгласни, че членството на Украйна в НАТО не се обмисля в близко бъдеще. Въпреки това, всяка двустранна сделка със Съединените щати може да има същия дестабилизиращ ефект. Струва ми се, че САЩ сега разбират това - оттук и неотдавнашното избухване на дипломатическа активност“.

Според Саква при разрешаването на кризата между Москва и Вашингтон "в крайна сметка НАТО и ЕС нямат значение“ – всичко ще бъде решено от американската администрация, "въпреки че ще трябва да спечели своите съюзници и Конгреса“.

Но ако Русия и САЩ не успеят да постигнат споразумение, може би алтернативата ще бъде войната, казва професорът. Той сравнява ситуацията с кризата в Карибите, в която "всяка страна е измислила начин да запази лице и да се отдалечи от ръба“, а говоренето за умиротворение "е равносилно на самоубийство“.

Както обръща внимание Daily Express, Русия също прави все по-остри изявления напоследък. Но западните страни разчитат на дипломацията, за да помогне за предотвратяване на катастрофа. "Ако грешат, украинците се надяват, че перспективата за кървава и продължителна война все пак може да накара руския президент да помисли два пъти“, заключава вестникът.

Превод и редакция: Иван Христов