Всички опити на западните страни да изолират Русия на международната арена са обречени на провал, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу на разширеното заседание на управителния съвет на руското министерство на отбраната, предава ТАСС.

"[Руското] министерство на отбраната си сътрудничи с въоръжените сили на 109 държави. Това демонстрира безполезността на опитите на западните страни да изолират Русия на международната арена“, каза той.

Според Шойгу продължава развитието на отношенията с ОДКБ, ОНД и ШОС. "Тази година извършихме третия съвместен въздушен и първия морски патрул с Народноосвободителната армия на Китай. Ще продължим тази работа“, каза той. Министърът на отбраната също така подчерта, че Китай, Индия, Алжир, Египет, Виетнам и Мианмар остават партньори на Русия в областта на военното сътрудничество.

През юни се проведе 9-та Московска конференция по международна сигурност с участието на делегати от 109 държави. "Това е най-многобройното военно-политическо събитие в света по брой участници“, отбеляза Шойгу.

Според него годишният Армейски форум допринася за засилване на международното военно сътрудничество. В него взеха участие делегации на 117 чужди държави, а броят на посетителите надхвърли 1 700 000 души.

Превод и редакция: Иван Христов