Френското правителство ускорява подготовката на законопроект за въвеждане на т.нар. ваксинационен пропуск в страната, който ще замени санитарния и няма да взима предвид резултатите от PCR тестовете на приносителите му. Това съобщи на брифинг официалният представител на правителството на страната Габриел Атал, като уточни, че се очаква новата мярка да влезе в сила от 15 януари, съобщава националният ежедневник Le Figaro.

По думите му и двете камари на парламента са "решени бързо да разгледат“ този текст, който "в понеделник (27 декември) ще бъде представен на заседание на Министерския съвет“. "Можем да очакваме с нетърпение да постигнем успешно целта си да приемем ваксинационния пропуск през първата половина на януари“, заключи Атал.

Предполагаше се, че законопроектът ще бъде обсъден в правителството на страната и ще бъде представен на заседание на Министерския съвет едва на 5 януари. В парламента разискването беше насрочено за 10 януари.

Понастоящем във Франция има санитарен пропуск, който се издава както след ваксинация с одобрени в ЕС препарати, така и въз основа на сертификат за минало заболяване. Необходимо е за достъп, по-специално, до институции за отдих и култура. Въвеждането на ваксинационен сертификат ще означава, че QR код ще бъде издаван само въз основа на ваксинация.

Франция е в разгара на петата вълна от COVID-19. Страната отмени концертите и пиротехническото шоу в новогодишната нощ. Властите също са загрижени за бързото разпространение на новия щам на коронавирус "Омикрон“. Към 20 декември 51,4 милиона французи са напълно ваксинирани, като 19,8 милиона французи са реваксинирани. Общо в страната живеят около 67 милиона души.

Превод и редакция: Тереза Герова