Протест, организиран от парламентарната партия "Алианс за обединение на румънците“ (АОР) срещу намерението на правителството да разшири обхвата на зеления сертификат за COVID-19 прерасна в безредици, съобщава информационната агенция Agerpress.

По време на обсъждането на проекта за нормативен акт във вторник на заседание на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) депутатите от АОР категорично се противопоставиха на законопроекта за задължителен COVID-сертификат за ходене на работа. Те го определиха като противоконституционно и заявиха, че приемането на законопроекта ще доведе до хаос, тъй като много държавни служители не са ваксинирани срещу COVID-19 и съответно нямат този документ.

В същото време около 1,5 хиляди привърженици на AOР проведоха протест срещу зеления сертификат близо до парламента. В определен момент група протестиращи пробиха оградата на сградата, като счупиха оградата. В двора на парламента навлязоха около стотина протестиращи. Жандармите не им позволиха да проникнат в сградата, но протестиращите заляха с боя колите на американски и японски дипломати в двора. След това демонстрантите се отправиха към централата на правителството, където протестираха и срещу зеления сертификат.

Говорителят на жандармерията в Букурещ Каталин Стегерою каза, че "демонстрацията е била мирна и ситуацията е под контрол“ и увери, че участниците и организаторите на протестната акция, нарушили действащите норми на закона, ще бъдат установени и наказани.

Алиансът за обединение на румънците е опозиционна националистическа партия. Лидерите й я описват като консервативна и патриотична, но мнозина я смятат за антидемократична и екстремистка. На последните парламентарни избори през декември 2020 г. АОР спечели 9,08% от гласовете, като се нареди на четвърто място сред петте партии, влезли в парламента.

Превод и редакция: Тереза Герова