Университетът в Оксфорд и британско-шведската компания AstraZeneca започнаха работа по разработването на специален вариант на ваксината си срещу новия щам на коронавируса – "Омикрон“, съобщава вестник The Financial Times.

"Заедно с Оксфордския университет предприехме предварителни стъпки към производството на вариант на ваксина срещу "Омикрон“, в случай че е необходима“, обявиха от компанията AstraZeneca.

Според ръководителя на изследователската група в Оксфорд Санди Дъглас, ваксините на базата на аденовирус принципно биха могли да се използват за по-бързо реагиране на всеки нов щам, отколкото се смяташе досега. "[Те] имат наистина важни предимства, особено там, където най-големите предизвикателства са търсенето и логистиката“, добави Дъглас.

Изследователите вярват, че могат да разработят модификация на ваксината, ако е необходимо, в рамките на 100 дни.

По-рано ръководителят на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) Емер Кук каза пред изданието, че ефективността на съществуващите ваксини срещу коронавирус очевидно е намаляла с появата на щама "Омикрон“. Въпреки това, решението дали са необходими ваксини срещу него ще бъде взето, когато има "достатъчни научни доказателства“, че съществуващите ваксини не работят.

Световната здравна организация определи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква омикрон. Организацията подчерта в изявление, че той има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство. По данни на СЗО към днешна дата "Омикрон“ е регистриран в 106 държави по света.

Превод и редакция: Тереза Герова