Британски експерти по киберпрестъпленията са изпратени в Украйна заедно с американски колеги, за да овладеят потенциални атаки от Русия, съобщава вестник The Times.

Според изданието експертите трябва да осигурят защитата на важни инфраструктурни съоръжения в Украйна на фона на предполагаемо планираното руско нахлуване на територията на съседната й страна. В началото на седмицата американският вестник The New York Times съобщи, че САЩ са изпратили екип от специалисти по киберсигурност в Украйна.

През последните седмици както в Киев, така и в западните страни се отправят твърдения за подготовката на руска инвазия в Украйна. Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков нарече подобна информация необоснована и безпочвена ескалация на напрежението. Той подчерта, че движението на руските въоръжени сили през територията на Руската федерация не трябва да предизвиква безпокойство, тъй като Москва не представлява заплаха за никого. В същото време той не изключи възможността за провокации с цел оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за насилствено разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Превод и редакция: Тереза Герова