Новият вариант на коронавируса "Омикрон“ продължава да се разпространява бързо в Северна Америка и редица страни от Европейския съюз с висок процент на ваксинация, информира ТАСС.

В Съединените щати той вече стана доминиращ, а за бързото му разпространение съобщават властите на Канада и няколко европейски държави.

На този фон властите на няколко държави вече обявиха значително затягане на санитарните ограничения и не изключват преминаването към всеобща карантина, както вече се случи в Нидерландия.

Щамът Омикрон се превърна в доминиращ щам в Съединените щати, представлявайки около три четвърти от инфекциите в страната, според Федералните центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Делът на преобладаващия преди това вариант "делта“ намалява до 26,6%, докато други са само десети от процента. Седмица по-рано делът на "делта“ сред заразените в САЩ е 87%, а на Омикрон - само 12,6% от случаите. Регистриран е и първият смъртен случай от инфекция с новия щам, починалият пациент е мъж на около 50 години от щата Тексас, не е бил ваксиниран и е имал здравословни проблеми.

Повече от 10,6 хиляди случая на инфекция на ден са открити в Канада, което е най-високата цифра за пандемията. Преди това тя не се покачвала над 9 хил. Причината за такъв рязък скок беше бързото разпространение на Омикрон в страната. В тази връзка властите на канадските региони сериозно затегнаха карантинните ограничения. Като правило те предвиждат 50% намаление на капацитета на ресторанти, фитнес зали, културни и развлекателни съоръжения и спортни арени. Най-строгите ограничения досега бяха въведени в Квебек, където местните власти обявиха в понеделник, че от 20 декември учениците ще тръгват предсрочно за зимните ваканции, които ще продължат поне до 10 януари. Освен това всички държавни служители, които имат тази възможност, са длъжни да работят от вкъщи. Заведенията за обществено хранене могат да работят само до 22:00 часа. Затворени са всички спортни и други детски секции.

"Омикрон“ вече стана доминиращ и в Обединеното кралство: според Министерството на здравеопазването той представлява около 60% от новите инфекции. Ежедневно в страната се откриват около 80-90 хиляди случая на заразяване, като според министъра на здравеопазването само 20-25% от реалния брой случаи попадат в тази статистика. Заради увеличаването на заболеваемостта работодателите бяха посъветвани да върнат служителите на дистанционна работа, носенето на маски отново стана задължително в повечето затворени помещения и транспорт.

Освен това за първи път в Англия е въведено задължително изискване за демонстриране на електронен сертификат за пълна ваксинация при посещение на някои публични събития и нощни клубове. Правителството обсъжда нови ограничения, но все още няма окончателно решение. Междувременно властите в Лондон отмениха новогодишните тържества, които трябваше да се проведат на площад Трафалгар. Няколко популярни лондонски музеи и театри обявиха временно спиране на работата.

В Ирландия Омикрон представлява около 52% от новите инфекции. Според Министерството на здравеопазването на новия щам са му били необходими само две седмици, за да стане доминиращ. Властите ограничиха работното време на търговските обекти, а също така призоваха всички, които са близо до крайния срок, да се подложат на реваксинация срещу коронавирус.

На фона на рекордно увеличение на заболеваемостта поради разпространението на омикрон, властите на Нидерландия взеха най-строгите мерки: в неделя там беше въведена строга карантина. Могат да продължат да работят само аптеки, бензиностанции, хранителни магазини и някои жизненоважни институции. Всички останали търговски обекти, както и заведения за обществено хранене, фитнес зали, културни и развлекателни заведения, салони за красота и фризьорски салони са затворени поне до средата на януари. На жителите на страната се препоръчва настоятелно да останат у дома, да избягват тълпите, да спазват мерките за социално дистанциране и да приемат не повече от двама гости на ден. Единствените изключения ще бъдат Коледа и Нова година, когато могат да бъдат приети до четирима души. Там също така въвеждат забрана за публични събития и коледни базари. Омикрон ще стане доминиращ в Нидерландия между Коледа и Нова година, според Националния институт по здравеопазване и околна среда.

Заболеваемостта от Covid е на рекордни нива в Германия, Франция и редица европейски страни, експертите свързват това и с бързото разпространение на "Омикрон“. В Германия, където според прогнозите новият щам ще стане доминиращ през януари, правителството досега изключваше въвеждането на карантина за Коледа по примера на Нидерландия, но обмисля цял пакет от ограничителни мерки, включително затваряне на нощни клубове и дискотеки.

Във Франция властите забраниха фойерверки, концерти и масови тържества в навечерието на Нова година. Всички лекари ще бъдат задължени да преминат реваксинация, а формата на санитарния паспорт също ще бъде променена: ще се издава само на ваксинираните. В Гърция и Кипър започнаха да изискват отрицателен PCR тест от всички пътници, пристигащи от чужбина, независимо дали са ваксинирани.

Различни ограничения, приети на национално или регионално ниво, се възстановяват или затягат в Италия, Испания, Швеция и повечето други европейски страни. Като допълнителна мярка за формиране на стаден имунитет се разглежда въвеждането на бустер доза от ваксината при възрастни и ваксинирането на деца на възраст пет и повече години.

Превод и редакция: Иван Христов