Разярени румънци се опитаха да щурмуват парламента на страната във вторник, когато блокираха няколко важни пътни артерии в столицата на северната ни съседка и потрошиха няколко автомобила в опит да предотвратят намерението на депутатите да направят Covid-паспортите задължителни за работниците, съобщава Reuters.

Силите за борба с безредиците бяха хванати неподготвени, когато хиляди граждани се появиха пред портите на парламента, пръскайки коли със спрей и принуждавайки служителите по сигурността да блокират входовете на сградата. По-късно протестиращите си тръгнаха. Полицията не е използвала сила.

Независимо че управляващата коалиция от центристи и леви в момента преговаря за условията на мандата за здравен паспорт, в момента такъв законопроект не е в законодателния дневен ред на парламента.

Хиляди хора от цялата страна се събраха пред парламента във вторник сутринта, развявайки румънски знамена и викайки "Свобода“ в протест, организиран от националистическата партия "Съюз за обединение на румънците“ (AUR).

През октомври румънските сенатори на косъм отхвърлиха законопроект, който изисква медицинският персонал, служителите в публичния сектор и тези на големи частни фирми да представят задължително здравен пропуск за COVID-19, което имаше за цел да се увеличи нивото на инжектиране на населението с препаратите срещу коронавируса.

Коалиционното правителство преговаря за нов законопроект, който ще изисква повечето работници да покажат, че са или ваксинирани, възстановени са от вируса или имат скорошен отрицателен тест, но все още не са се споразумели кой ще плаща за тестването и за колко време.

Румъния е втората най-малко ваксинирана държава в Европейския съюз, като приблизително 40% от населението е инжектирано.

Превод и редакция: Иван Христов