"Гордея се, че България има младежи като вас. Възхищавам се на вашата смелост и себеотрицание. Да рискуваш собствения си живот, за да помогнеш на хора в беда, е пример за чистота и благородство. Благодаря ви, че с вашия пример връщате общата ни вяра в доброто и вдъхновявате още ваши връстници!“. С тези думи министърът на образованието и науката акад. Николай Денков посрещна в сградата на МОН четиримата ученици, които спасиха част от обитателите на Дома за възрастни хора в село Рояк при пожара в сградата на 22 ноември т.г., съобщиха от пресцентъра на Министерството.

За доблестната си постъпка деветокласниците Селим Селимов и Мерт Гюргелиев и десетокласниците Фуркан Фикретов и Октай Шабан получиха таблети и по една книга "Символите на България“. Устройствата могат да се ползват както за обучение, така и за забавление. На церемонията в МОН присъстваха част от техните родители, учител в училището, който е и класен ръководител на две от момчетата, както и кметът на община Дългопол.

Младежите са възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски“ в Дългопол. Когато пожарът се разразил, те веднага тръгнали към мястото. Преди да влязат в горящата сграда, се допитали до по-възрастните хора от селото, които също се стичали на помощ. "Започнахме да изкарваме живеещите в дома. Не можехме да ги оставим вътре. Нямаше и как да гледаме отстрани“, разказаха учениците.

"Постъпката ви е важна крачка към това да направим света ни по-добро място за живеене. Тя е доказателство, че човещината може да спасява – буквално“, каза министър Денков на момчетата. Той поздрави също техните родители и учители затова, че са отгледали, възпитали и обучават такива благородни деца.