Президентът Румен Радев удостои на церемония в Гербовата зала с висши държавни отличия изтъкнатите дейци на културата проф. Хикмет Мехмедов, проф. Адриана Благоева, Михаил Петров и Любен Чаталов. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Последователните ви усилия, огромната енергия, с която работите за духовния и културен напредък на страната, умението ви да привличате нови последователи и съмишленици във вашата високоблагородна кауза спечелиха уважението на цялото ни общество, подчерта държавният глава. Сред гостите на церемонията бе и министърът на културата Атанас Атанасов.



С орден "Стара планина“ първа степен за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството беше удостоен проф. Хикмет Мехмедов. Той е сред най-уважаваните творци в съвременната история на българския балет. С богат професионален опит и забележителни постижения като хореограф, режисьор и балетмайстор, Хикмет Мехмедов е преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" – Пловдив и преподавател в майсторски класове в Сеул и Южна Корея.



Проф. Адриана Благоева, Михаил Петров бяха удостоени с ордени "Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен, а Любен Чаталов с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен. Отличията са за големите им заслуги в областта на културата и изкуството.



Проф. Адриана Благоева е изявен хоров диригент и уважаван педагог. Тя е диригент на Хора на софийските момчета при Народно читалище "Цар Борис III - 1928" от 1989 г. и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“. Носител на множество отличия, автор на статии и участник в конференции по проблемите на хоровото пеене и музикалното възпитание.



Михаил Петров е творец с безспорен принос за авторитета на българското театрално и филмово изкуство. Участва в множество постановки, филмови и телевизионни продукции и сериали. Носител е на престижни отличия и награди.



Любен Чаталов има повече от 150 роли в киното и театъра. Той е сред най-обичаните и оценявани от професионалната общност български актьори.



В приветствието си президентът Румен Радев отбеляза, че богатите биографии на отличените са потвърждение за значимото им присъствие в културния и обществен живот на България, а впечатляващите им постижения са неделима част от престижа на съвременното българско изкуство. "Техният блестящ талант и респектиращ професионализъм са обогатявали и продължават да обогатяват хоровото и балетното, театралното и филмовото изкуство и неизменно отстояват високи естетически и професионални стандарти“, подчерта още държавният глава.



Хикмет Мехмедов благодари за оказаната чест от името на отличените и увери, че ще продължат своята работа "за щастието и добруването на българския народ“.