Един от учените зад ваксината срещу COVID-19 на Pfizer-BioNTech заяви, че вярва, че ваксините сами по себе си няма да са достатъчни за борба с варианта Омикрон, пише New York Post.

Главният изпълнителен директор на BioNTech Угур Шахин предупреди, че трябва да се въведат други превантивни мерки, за да се спре разпространението на вируса, особено с появата на по-заразния вариант.

"Дори тройно ваксинирани хора могат да предадат болестта и те ще трябва да бъдат тествани, особено около уязвими хора“, каза Шахин пред френския вестник Le Monde.

"Тъй като вариантът Омикрон става доминиращ, защитните мерки ще останат от съществено значение, особено тази зима“, категоричен е той.

Шахин каза, че германската компания работи върху адаптирана версия на своята ваксина, съобразена с Омикрон, която може да бъде налична до март.

Той прогнозира, че тези, които са получили оригиналната ваксина Pfizer-BioNTech и нейния бустер, ще видят спад в ефикасността срещу Омикрон след известно време.

Шахин каза, че чака повече данни, за да потвърди констатациите от германско проучване, което предполага, че ефикасността на ваксината срещу вируса е спаднала с около 25 процента след три месеца, дори след три дози.

"С течение на времето ще има загуба на ефективност срещу Омикрон, много вероятно е, но все още трябва да измерим скоростта“, каза той.

"Очевидно е, че сме далеч от 95-процентната ефективност, която имахме срещу първоначалния вирус. Но след третата инжекция изглежда, че нашата ваксина осигурява 70% или 75% защита срещу всяка форма на заболяването, което все още е добър резултат за ваксината като цяло - и мисля, че ще бъдем доста отвъд това за тежките форми“, подчерта той.

Превод и редакция: Иван Христов