От 10.30 часа в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще удостои с държавни отличия български културни дейци. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.



Президентът ще удостои с орден "Стара планина“ първа степен проф. Хикмет Мехмедов, който е сред високо ценените творци в съвременната история на българския балет. Отличието е за изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството.



За големите им заслуги в областта на културата и изкуството ще бъдат отличени още проф. Адриана Благоева, Михаил Петров и Любен Чаталов.



Румен Радев ще връчи ордени "Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен на проф. Адриана Благоева, изявен диригент и педагог и заместник-ректор на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров“ и Михаил Петров, творец с безспорен принос за авторитета на българското театрално и филмово изкуство.



Българският актьор Любен Чаталов ще бъде отличен с орден "Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен.



От 13.00 часа в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 държавният глава Румен Радев ще връчи Почетния знак на президента на Република България на Октай Шабан, Мерт Гюргелиев, Фуркан Фикретов и Селим Селимов за проявената от тях смелост, съпричастност и самоотверженост при спасяването на възрастни хора от хоспис "Топъл дом“ в с. Рояк.