Коледа и Нова година в Европа ще бъдат помрачени от новите ограничения, които страните въвеждат за борба с увеличаването на заболеваемостта и разпространението на щама "Омикрон“, пише “Российская газета“.

Според Bloomberg нидерландските власти бяха първите, които решиха да се върнат към стриктния локдаун. По-специално, там се предвижда затваряне на училища и магазини, продаващи нежизненоважни стоки най-малко до 14 януари следващата година. Освен това се планира прекъсване на въздушните връзки с Обединеното кралство, където е регистрирано огнище на щама "Омикрон“. Освен това полетите до и от Великобритания бяха ограничени от Германия, Франция и Кипър.

В самата Великобритания властите не изключват въвеждането на предколедни ограничения. Такова решение обаче трябва да бъде одобрено от парламента на страната. Местните власти вече изразяват тревога, а кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение във връзка с бързото разпространение на инфекцията в столицата на Обединеното кралство.

Германия все още се опитва да избегне сценария на локдауна. Но Берлин вече изисква всички пътуващи от Албиона да преминат 14-дневна карантина и не са изключени нови ограничителни мерки.

Съобщава се, че Франция и Австрия вече са установили засилен епидемиологичен контрол за пътници, които не са ваксинирани или не са преболедували Covid-19.

В Испания в сряда се планира да се анализира развитието на пандемията и да се предприемат нови мерки за ограничаване на разпространението на щама "Омикрон“. В някои испански региони от посетителите на ресторанти и барове ще се изисква сертификат за ваксинация. Редица региони в Испания обаче засега се въздържаха от подобна стъпка, опитвайки се да не навредят на икономиката и туризма.

Италианските власти възнамеряват в четвъртък да проведат спешна среща за ограничаване на болестта. Възможните мерки включват съкращаване на срока на валидност на сертификата за ваксинация и въвеждане на задължителни тестове за тези, които все още не са ваксинирани и посещават обществени събития.

В Полша беше решено училищата да преминат на дистанционно обучение до 9 януари и да се ограничи заетостта на обществените места, включително ресторанти, кина и хотели, до 30 процента (преди това беше 50 процента). От 15 декември всички дискотеки и нощни клубове в страната са затворени. Причината – заболеваемостта от коронавирус отново надхвърли 500 души на ден.

В Швейцария на неваксинираните граждани е отказан достъп до ресторанти, музеи и фитнес зали.

В Ирландия от тази седмица баровете, ресторантите, кината ще трябва да затворят врати до 20:00 часа. Според ирландските власти случаите на "Омикрон“ са надхвърлили 50 процента от общия брой на заразените.

Превод и редакция: Юлиян Марков