Американската компания Moderna представи актуализирани данни за бустърната доза на своята ваксина от 50 микрограма, според които тя увеличава броя на антителата срещу новия щам на коронавируса "Омикрон“ с 37 пъти. Това беше съобщено в понеделник на официалния сайт на производителя, предава TACC.

"Има доказателства, че понастоящем разрешената бустърна ваксина на Moderna срещу COVID-19 може да повиши нивата на неутрализиращи антитела 37 пъти“, каза главният изпълнителен директор Стефан Бансел. Тествана е и все още нешироко използвана доза от 100 микрограма, която показва 83-кратно увеличение спрямо първоначалния курс с две дози. Компанията продължава тестовете и разглежда възможните странични ефекти.

На 27 ноември Moderna обяви, че работи върху по-мощна бустърна ваксина, която може по-добре да защити тялото срещу нови мутации в коронавируса SARS-CoV-2, подобно на щама "Омикрон“. На 18 декември ръководителят на европейското подразделение на компанията Дан Щайнер заяви, че разработката може да бъде направена за по-малко от три месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова