Разпространението на новия вариант на COVID-19 "Омикрон“ в европейските страни увеличава натиска върху политиците и в Германия. Поради това федералното правителство и представителите на властите в провинциите ще обсъдят как да процедират в създалата се ситуация на специална среща във вторник. Провеждането й бе договорено от канцлера Олаф Шолц (ГСДП) и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Хендрик Вюст (ХДС), който е и председател на конференцията на министрите, пише националният ежедневник Die Zeit.

Целта е да се обсъдят подготвителни мерки за защита на критичната инфраструктура и други мерки за намаляване на контактите, които имат за цел да предпазят здравната система от предстоящо претоварване. Експертният съвет по-рано препоръча бързи допълнителни ограничения за контактите, припомня изданието.

В медиите вече се появи информация от правителствени кръгове, че максималният брой посетители за събития на закрито може да бъде намален наполовина от разрешените в момента 50 души. Същата мярка ще бъде приложена и за събиранията на открито (в момента 200 души). Обмисля се и закриване на клубове. Според доклада се очаква ограниченията да влязат в сила едва след празниците.

Федералният министър на здравеопазването Карл Лаутербах изключи локдаун преди Коледа. През уикенда обаче имаше нарастващи призиви за ранни консултации между федералните и регионалните власти. "Нуждаем се от обща стратегия срещу "Омикрон“, каза Вюст. Премиерът на Баден-Вюртемберг Винфрид Кречман ("Зелени“) каза, че е "много разтревожен“ от ситуацията в страната.

В началото на декември представителите на федералните и регионалните власти се споразумяха, наред с други неща, за строги ограничения за контакт за неваксинирани хора. "В същото време кампанията за ваксинация трябва да бъде значително засилена“, казват сега експертите. Бустърните ваксинации трябва да продължат и да се ускорят допълнително през празниците с всички налични средства.

"Омикрон“ се разпространява бързо в европейските страни. От днес в Нидерландия се въвежда нов, по-строг локдаун; Дания също затваря голяма част от обществения живот. Според експерти националните и международните модели на динамиката на инфекциите и възможните пикови случаи показват "ново качество на пандемията“.

За да забави разпространението на "Омикрон“ в Германия, федералното правителство ограничи влизането от Великобритания и класифицира страната като зона с вирусен вариант - това е най-рисковата категория. Двуседмична карантина важи за влизащите в страната, включително тези, които са били ваксинирани, и тези, които са се възстановили. Тя не може да бъде съкратена дори чрез представяне на отрицателни тестове.

Превод и редакция: Тереза Герова