На фона на решението на управляващите в съседните на Белгия страни да обявяват строги ограничения в отговор на нарастването на броя на заразени с коронавирус и разпространението на новия му вариант "Омикрон“, министърът на здравеопазването на Валония Кристи Мореале увери, че в момента правителството не обмисля въвеждането на локдаун, отбелязва изданието The Brussels Times.

Говорейки за RTL-TVi в неделя, Мореале каза, че стриктният локдаун – какъвто влиза в сила днес в Нидерландия - "не е на масата за правителството на този етап“.

Тя изтъкна някои важни разлики между състоянието на общественото здраве в Нидерландия и Белгия; по-специално фактът, че три пъти повече белгийци са ваксинирани с трета доза срещу COVID-19.

Независимо от това, Мореале подчерта необходимостта от "удвояване на третите дози: от съществено значение е всеки, който отговаря на условията, да отиде в център за ваксинации“. Освен това тя подчерта колко е важно да се спазват другите мерки за защита – проветряване, носене на маска, социално дистанциране и ограничаване на броя на близките контакти.

Макар да отрече планирането на локдаун, Мореале също подчерта, че Белгия не трябва да облекчава действащите в момента разпоредби.

Белгия все още не е решила как ще се развие стратегията й за борба с коронавируса, след като последните мерки бяха въведени преди две седмици. Въпреки това, тъй като съседни страни като Нидерландия и Франция удвояват усилията си за предотвратяване на разпространението на вируса, малко вероятно е настоящите ограничения да бъдат облекчени на следващия Консултативен комитет, който трябва да се проведе в сряда, 22 декември.

Междувременно в неделя в Брюксел се проведе третата за този месец демонстрация срещу санитарните ограничителни мерки и евентуалното въвеждане на задължителни ваксинации. Както на предишните две, и на последната се стигна до сблъсъци с полицията.

Превод и редакция: Тереза Герова