От днес влизането в Австрия ще бъде разрешено само за ваксинирани срещу COVID-19 и възстановили се от инфекцията, като тези категории хора трябва да представят отрицателен PCR тест за коронавирус. Това обявиха в края на миналата работна седмица от Министерството на външните работи на страната, припомня националният ежедневник Der Standard.

"От 20 декември за влизане от всички държави се въвежда задължителното правило "2P+“ (ваксинирани, преболедували и с PCR тест).

Изключение от правилото се прави за ваксинирани с бустърна доза ваксина, бременни жени с противопоказания за ваксина, транзитни пътници, обучаващи се и за пътуване до работа в международни организации. За да влязат в страната те ще се нуждаят единствено от отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Гражданите на Австрия и останалата част от Европейския съюз, които не са били ваксинирани или не са преболедували коронавирус, трябва да преминат през електронна регистрация и да спазват 10-дневна карантина. Тя може да бъде прекратена на петия ден, ако представят отрицателен PCR тест.

Австрийското здравно министерство обясни, че се въвеждат ограничения, за да се предотврати разпространението на новия вариант на коронавируса – "Омикрон“. Срокът на валидност на PCR теста за влизане не трябва да надвишава 72 часа. Ангола, Замбия и Малави са добавени към списъка на страните, където се разпространяват опасни варианти на коронавируса. Кацането на пътнически самолети от тези страни е забранено, съобщиха още от Министерството на здравеопазването.

Превод и редакция: Тереза Герова