Болниците в САЩ не са подготвени за наплив от пациенти заради новия вариант на коронавируса – "Омикрон“, има сериозен недостиг на легла на фона на очакванията за увеличаване на броя на нуждаещите се от хоспитализация, пише американското издание The Wall Street Journal, като се позовава на местни здравни служители.

Според изданието интензивните отделения са препълнени с нуждаещи се от спешно лечение, в частност със сърдечно-съдови и онкологични заболявания, както и заразени с "Делта“ варианта на коронавируса.

Освен това, предупреждават лекарите, ситуацията се влошава от недостига на персонал. Например в една от болниците в Минеаполис, Минесота, половината от леглата са заети от пациенти с различни наранявания, пневмония и други случаи, изискващи спешна хоспитализация. В резултат на това лекарите трябва да изпращат някои пациенти у дома, а по-рано те със сигурност са щели да бъдат приети в болница.

Забавянето на оказването на необходимата помощ, предупреждават експерти, крие риск от сериозни усложнения. По време на предишните вълни на пандемията някои пациенти са починали, без да дочакат интензивно лечение. Освен това, отбелязва вестникът, друг тревожен фактор е, че хората отлагат посещенията в болница от страх да не се заразят с коронавирус.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че скоро "Омикрон“ ще започне да се разпространява в страната с много по-бързи темпове. В момента по-голямата част от заразените с коронавирус в САЩ са диагностицирани с варианта "Делта“.

Превод и редакция: Тереза Герова