Словения засилва кампанията си за ваксинация срещу Covid-19, така че ваксината да бъде достъпна в ски курортите, а всички граждани получиха писмо от премиера Янез Янша, което ги призовава да се ваксинират, пише македонският вестник “Независен“.

"Нека бъдем свободни, но и отговорни, солидарни. Ние се ваксинираме, защото е време да се обединим и да бъдем заедно в тази битка срещу Covid-19“, каза премиерът Янша в писмо, получено от гражданите в пощенските кутии.

През есента словенският премиер обяви възможността за въвеждане на задължителна ваксинация, което беше контрапродуктивно и този план беше оспорен от Конституционния съд, а сега той посочва, че ваксинацията е доброволна, но също така социално отговорно и силно желателно решение за всички.

Разкрити са 62 ваксинационни центъра, които ще работят целодневно, а по един център във всеки регион ще работи през нощта.

Желаещите могат да се ваксинират и в станции на ски лифтове, ловни и противопожарни домове, планински хижи, търговски центрове и кина.

Гражданите ще могат да избират ваксината, каза словенското правителство.

Превод и редакция: Юлиян Марков