Властите на европейските страни в навечерието на коледните и новогодишните празници въвеждат нови ограничения заради ширещия се коронавирус. Бързото разпространение на щама "Омикрон“ предизвика обявяване на извънредно положение в Лондон. Германия и Франция решиха да не допускат посетители от Великобритания, а Нидерландия обяви общонационален локдаун няколко дни преди Коледа, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Кметът на Лондон Садик Хан обяви извънредно положение, за да облекчи тежестта върху болниците в столицата на фона на скока на случаите на Covid-19, причинени от бързо разпространяващия се вариант "Омикрон“.

Обявявайки решението си, кметът на Лондон каза, че през последните 24 часа в столицата е регистриран най-голям брой нови заразени от началото на пандемията - над 26 хиляди. В цялата страна в петък са открити около 93 хиляди нови случая на заразяване.

Садик Хан каза пред пресата, че е "невероятно притеснен" от "огромния скок" в случаите на "Омикрон“ в Лондон. В лондонските болници има 1534 пациенти с Covid-19, което е с 28,6% повече спрямо миналата седмица, според правителствени данни. В същото време, както отбелязва ВВС, расте и броят на заразените с коронавирус медицински работници. Британската медицинска асоциация изчислява, че до Коледа здравната система ще има недостиг от 32 000 до 130 000 здравни работници.

Междувременно Службата по здравна безопасност на Обединеното кралство съобщи в събота следобед, че броят на смъртните случаи в Англия на хора заразени с щама "Омикрон“ е нараснал до седем.

Учени, съветващи британското правителство, издадоха предупреждение за заплахата от "Омикрон“. Според техните прогнози дневният брой на заразените може да достигне стотици хиляди случаи до края на месеца, ако незабавно не бъдат въведени нови ограничения. Освен всичко друго, се предлага ограничаване на комуникацията между хората, тъй като големите тълпи от хора увеличават риска от инфекция. Не е изключено и въвеждането на задължително носене на маски на редица места.

Гледайки ширещия се коронавирус във Великобритания, страните от континентална Европа си правят подходящи изводи. Германия реши да затегне ограниченията за влизане от Обединеното кралство в опит да ограничи разпространението на новия щам. Влизането в страната от Обединеното кралство, върху което германците поставиха стигмата "зона на разпространение на варианти на коронавирус“, ще бъде разрешено само за граждани и жители на Германия, техни партньори и деца, както и транзитни пътници. В същото време всеки, който идва от Албиона в Германия, ще трябва не само да има отрицателен PCR тест, но и да остане под карантина в продължение на 14 дни, независимо от статуса на ваксинация. Според института "Робърт Кох“ тези ограничения може да продължат поне до 3 януари.

Германците могат да бъдат разбрани. Deutsche Welle съобщи, че според прогнозите на германските учени вълната, предизвикана от разпространението на "Омикрон", ще обхване Германия - въпросът е само колко бързо ще стане това. До средата на януари новият щам на коронавируса ще измести "Делта“ и ще стане доминиращ в Германия, казва имунологът професор Кристоф Нойман-Хефелин от Университетската болница във Фрайбург. Тогава броят на новите инфекции, каза той, ще започне да се увеличава бързо, вероятно с няколкостотин хиляди на ден.

Подобно на германските ограничения за британците подобни мерки бяха въведени в събота вечер и от Франция. Дълги опашки от автомобили се появиха по пътищата, след като много пътници се втурнаха от Великобритания през тунела под Ламанша към континента, за да стъпят на френска земя, преди да бъдат затворени границите. Британските граждани сега се нуждаят от "уважителна причина“, за да влязат във Франция, а пътуванията с цел туризъм или бизнес са забранени. Превозвачите, транспортните работници и френските граждани обаче са освободени от новите ограничения.

Нидерландия обаче стана лидер в новата рестриктивна вълна, след като властите там решиха да въведат общонационален локдаун. Всички магазини, които не са първостепенни, както и барове и ресторанти в страната ще затворят врати до 14 януари, от неделя. Училищата и университетите ще бъдат затворени до 9 януари. По-лошото е, че условията на изолация също ограничават частните празнични тържества. На жителите ще бъде разрешено да приемат не повече от двама посетители. Релаксацията е направена само за Коледа и Нова година - в тези дни ще бъдат допускани до четирима гости.

Обявявайки мерките нидерландският премиер Марк Рюте обясни на пресконференция, организирана набързо в събота вечерта, че властите са предприели тази стъпка заради петата вълна от коронавирус, "причинена от варианта "Омикрон“, който надвисва над нас“.

"Мога да чуя въздишките на цяла Нидерландия“, каза премиерът Рюте в съобщението за локдауна. - Всичко това точно една седмица преди Коледа. Още една Коледа, която е напълно различна от това, което искаме. Отново много лоша новина за всички онези бизнеси и културни институции, които разчитаха на тези празници."

В очакване на блокирането, нидерландците, страхувайки се от най-лошото, се втурнаха към магазините за последния си шанс да купят коледни подаръци. Общината на Ротердам дори трябваше да предупреди чрез "Туитър“, че центърът на този пристанищен град е твърде пренаселен: "Не идвайте в града“.

Може би единственото нещо, което остава за утеха на нидерландците, е, че не са единствените, които трябва да изпитват ограничения. Например, новогодишните фойерверки бяха отменени в Париж. В Дания са затворени театри, концертни зали, увеселителни паркове и музеи. Ирландските власти наложиха полицейски час от 20:00 часа в кръчмите и баровете и ограничиха присъствието на събития на закрито и на открито.

Световната здравна организация съобщи в събота, че нов вариант на коронавирус "Омикрон“ вече е открит в 89 страни, а броят на случаите на заразяване с този вариант се удвоява на всеки 1,5-3 дни. Освен това не става дума само за внесени инфекции – предаването вече се осъществява в местните общности.

Превод и редакция: Юлиян Марков