Водещ съветник на британското правителство каза, че налагането на локдаун след Коледа би било "вероятно твърде късно“ и "трябва да действаме сега“ срещу огромен прилив на инфекции, цитира думите му британският вестник The Guardian.

Стивън Райхер, професор по социална психология в Университета "Сейнт Андрюс" и член на Научната консултативна група за спешни случаи (Sage), каза, че е ясно, че мерките по план "Б“ сами по себе си няма да бъдат достатъчни, за да спрат каскадно увеличаващия се брой случаи.

Проф. Райхер каза пред Times Radio, че моментът за действие е сега, добавяйки, че "цялата наука предполага, че (план Б) няма да е достатъчен“.

Той каза: "Единственият начин наистина или поне по най-ефективният начин да постигнем незабавен ефект е да намалим броя на контактите, които имаме."

"В много отношения най-ефективният начин за намаляване на контакта е локдаунът.“

"Сега можем да наложим след Коледа, проблемът е, че след Коледа вероятно ще е твърде късно, вероятно дотогава ще имаме огромен прилив на инфекции с цялото въздействие върху обществото.

"Когато хората казват "вижте, ние не искаме да ни затварят“, разбира се, ние не искаме да ги затваряме. Но проблемът е в момента, че така или иначе нещата вървят към локдаун, заради разпространението на инфекцията.

"Така че мисля, че трябва да действаме сега."

Това изказване идва на фона на съобщения, че британските власти изготвят проекти на планове за двуседмичен локдаун след Коледа.

Превод и редакция: Юлиян Марков