Европейските страни се готвят да наложат още по-строги ограничения в петък в опит да забавят разпространението на "Омикрон“ варианта на Covid-19, което се очаква да спре отново глобалното икономическо възстановяване, съобщава Reuters.

Германия, Ирландия и Дания обмисляха допълнителни ограничения в дните преди да започнат сериозно коледните празненства, следвайки стъпките на Франция, която затвори границите си тази седмица за британци, които не живеят в страната.

Вицепремиерът на Ирландия Лео Варадкар каза, че пред лицето на "жестокия вирус“ правителството няма друг избор, освен да обмисли непопулярни мерки, включително ранно затваряне на барове и ресторанти.

"Всички изпитваме гняв, разочарование, ужас, депресия, но това не може да ни отклони от вземането на правилните решения, за да защитим хората си“, каза той в Туитър.

Съгласно правилата, които могат да бъдат обявени по-късно в петък, пътуващите до Германия от Великобритания ще трябва да бъдат поставени под карантина за две седмици, каза говорител на германското здравно министерство.

Несигурността относно въздействието, което бързото разпространение на Омикрон ще има върху възстановяването на световната икономика, беше отразено в различни изследвания, предприети от големите централни банки тази седмица.

Централната банка на Япония запази изключително разхлабената си парична политика в петък, въпреки че отмени спешното финансиране при пандемия.

Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, каза, че по-строгите ограничителни мерки за спиране на разпространението на Омикрон "могат да забавят възстановяването“ и ЕЦБ не даде сигнал за бързо спиране на програмите за подкрепа на пандемията.

За разлика от това, борейки се с високата инфлация, Банката на Англия повиши лихвите, като стана първата икономика от Г-7, която направи това от началото на пандемията. Федералният резерв на САЩ, също притеснен за цените, сигнализира за планове за затягане през следващата година.

Вариантът Омикрон доведе до инфекции във Великобритания близо до пиковите нива, наблюдавани в началото на 2021 г., въпреки че хоспитализациите и смъртните случаи остават много на по-ниско ниво. Европейските страни и Съединените щати също регистрираха скок на инфекциите през декември.

Откакто коронавирусът се появи в Ухан, Китай преди почти две години, повече от 5 милиона души са починали от COVID-19 в световен мащаб и са съобщени повече от 272 милиона случая.

Превод и редакция: Иван Христов