На срещата на върха в Брюксел държавните и правителствени лидери на 27-те страни-членки на Европейския съюз взеха единодушно решение за удължаване на икономическите санкции на Русия с още шест месеца. Това обяви на пресконференция след заседанията председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, предава TACC.

"Лидерите на 27-те страни от ЕС единодушно решиха да удължат икономическите санкции срещу Русия. Призоваваме я да изпълни своята част от сделката и да изпълни Минските споразумения“, каза Мишел. Той също така обяви, че в случай на военни действия срещу Украйна, Русия ще бъде изправена пред "мащабни последици и висока цена на тази агресия“. Нито той, нито председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обаче не дадоха конкретен отговор на въпроса какво точно ще направи ЕС при подобен сценарий.

Москва многократно е подчертавала, че конфликтът в Донбас е вътрешноукраински, а Русия, заедно с ОССЕ, Франция и Германия, е само посредник в неговото уреждане в рамките на Минските споразумения.

По-рано източник на ТАСС в делегацията на една от европейските държави в кулоарите на срещата на лидерите на ЕС в Брюксел заяви, че секторните санкции отново ще бъдат удължени с 6 месеца, до 31 юли. Според дипломата през следващите седмици Брюксел официално ще официализира решението за удължаване на санкциите, което след това ще бъде публикувано в официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции на Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и присъединяването на Крим към Русия. Ограничителните мерки бяха разширявани и удължавани няколко пъти. Преговорите за безвизов режим и ново основно споразумение за сътрудничество бяха преустановени, беше въведена забрана за влизане в страните от ЕС за длъжностни лица от Руската федерация, а активите им бяха замразени. Бяха въведени и ограничителни мерки от търговски, финансов и военен характер. В отговор Русия наложи забрана за внос от страните от ЕС на редица хранителни продукти.

Превод и редакция: Тереза Герова