От неделя в Гърция ще може да влезе само с отрицателен PCR тест. Мярката се прилага за всички страни и всички пътуващи, независимо дали са ваксинирани за Covid-19 или не и независимо как пристигат в Гърция. Това ще бъде така през празничния период, а целта, според говорителя на гръцкото правителство, е да се предотврати и контролира разпространението на "Омикрон“ в страната. Тестът не трябва да е по-стар от 72 часа преди пътуването. Тази мярка досега се прилагаше за пътници, идващи от Обединеното кралство и Дания, водещите страни в Европа по отношение на броя на хората, заразени с "Омикрон“, информира скопският телевизионен канал “Сител“.

Испания налага 10-дневна карантина за пътници, пристигащи от девет южноафрикански държави.

Тест за Covid-19 също се изисква, за да влезете в Швейцария, независимо от статуса на ваксинация.

За да предотврати разпространението на новия щам, Австрия избра по-строг карантинен процес за тези, които са имали контакт със заразени хора. И ваксинираните, и неваксинираните подлежат на 14-дневна карантина.

Канада също обяви засилен контрол при влизане и излизане от страната, а премиерът Джъстин Трюдо напомня на гражданите да се въздържат от общуване по време на коледните и новогодишни празници.

Държавите въвеждат други мерки за намаляване на разпространението на "Омикрон“ – хората се връщат към работа от вкъщи и онлайн часовете, носенето на маски е задължително на закрито, а Обединеното кралство въведе за първи път паспорт за ваксинация, необходим за места, където се събират много хора.

Подобно е и в Швеция, докато в Норвегия не можете да пиете алкохол в ресторанти и барове. Трета бустерна доза от ваксините се предлага, въпреки че все още няма доказателства, че тя е ефективна срещу "Омикрон“.

Превод и редакция: Юлиян Марков