Необходима е продължаваща координация относно пътуванията в отговор на развиващата се пандемия, заявиха лидерите на ЕС в заключения от срещата на върха на Европейския съвет, цитирани от европейската редакция на Politico.

На език, който изглеждаше адресиран към страни от ЕС като Италия и Португалия, които наскоро затегнаха правилата за пътуване, в заключенията се казва, че подобни засилени ограничения трябва да се основават на "обективни критерии“ и да не възпрепятстват неправомерно свободното движение в рамките на блока.

Лидерите също така насърчиха бързото приемане на ревизираните предложения на Европейската комисия за координирани пътувания в ЕС, което включва ограничаване на сертификатите за ваксини до девет месеца, освен ако не е поставена бустерна доза. Но въпреки че в договорения текст се отбелязва, че Комисията "ще приеме делегиран акт по този въпрос“ – не се казва кога ще се случи това.

Лидерите също се възползваха от възможността да се поздравят, като отбелязаха, че ЕС е "най-големият донор и износител“ на ваксини срещу коронавирус в света. В заключенията бяха взети под внимание проблемите с доставката, които възпрепятстваха усилията за дарения за по-бедни страни и лидерите се ангажираха да премахнат тези пречки. Отново обаче те не предложиха подробности как ще постигнат това.

Превод и редакция: Юлиян Марков