Няма да подкрепим план сметката за чистотата на София за 2022 г. Това каза общинският съветник от Групата на БСП в Столичния общински съвет Иван Таков, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

Той посочи, че в план-сметката е предвиден рекорден размер на разходите – 237 млн. лв., и подчерта, че не е важно само количеството, а и качеството.

"За последните 11 години средствата за почистване на града са се увеличили с над 80%. Въпреки това, чистотата на столицата продължава да е на незадоволително ниво. Както знаем, тя влияе пряко на качеството ни на живот. Видно за всички е, че въпреки непрекъснатото нарастване на разходите за чистота, градът си остава все така мръсен и прашен. Една огромна част от предвидените средства по план-сметката през последните години се разходват за дейности, извън регламентираните. Затова Групата на БСП няколко поредни години предлага намаляване на такса "Смет“ за гражданите. Предложението ни не е било самоцелно. То се базира на точни изчисления, които сме показвали неведнъж във връзка с прекомерния излишък, който Столична община формира от такса "Битови отпадъци“ всяка година. От 2014 до 2021 г, приходите в план-сметката по чистота надвишават разходите с над 197 млн. лв. само За 2019 и 2020 г. е формиран излишък от такса "Битови отпадъци“ в размер на 67 млн. лв.“, посочи общинският съветник.

Иван Таков поиска обяснение къде са отишли тези пари и определи като очевидно, че не са били изразходвани, за да бъде София по-чиста.

"Този път няма да направя предложение за намаляване на такса "Битови отпадъци“, защото поне този път сте си направили труда да балансирате предвидените разходи от таксата и разходите по план-сметката за чистотата на града. Отсега на всички ни е ясно, че за 2022 г. отново няма да изразходвате предвидените средства, а те ще бъдат насочени за различни дейности от тези по план-сметката“, допълни общинският съветник.

Той подчерта, че Столична община е голям длъжник на софиянци по отношение на чистотата на въздуха.