Пациентите, заразени с варианта на Covid-19 Омикрон, често се оплакват от болки в гърлото и гърба. Това съобщава британският вестник The Sun, позовавайки се на данни на експерти от Южна Африка.

Южноафриканските лекари, след като са проучили около 78 хиляди случая на заболяването с новия вариант, отбелязват, че най-честият симптом на пациентите е възпалено гърло, което не се наблюдава при пациенти с други мутации на COVID-19. Болката в кръста също по техни данни е характерна за заразените с Омикрон.

Преди това честа кашлица, висока температура и загуба на способността за вкус и мирис се смятаха за характерни симптоми на коронавирусната инфекция.

Проучването показа, че заразените с Омикрон е с 23% по-малко вероятно да влязат в болница, отколкото заразените с "делта“, но все още не може да се каже еднозначно за по-леко протичане на заболяването.

Лекарите посочват, че при всякакви симптоми на ОРВИ човек трябва да се самоизолира и да се обади на лекар, съобщава The Sun.

Световната здравна организация (СЗО) на 26 ноември обозначи варианта на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква Омикрон. СЗО заяви в изявление, че видът "има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“. Глобалният епицентър на разпространението на Омикрон е Южна Африка. Най-голям брой заразени с него са открити в Южна Африка. Новият щам е открит вече в 77 страни по света.

Превод и редакция: Иван Христов