Скопие. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев обяви, че ще подаде оставка като министър-председател следващата седмица. Той очаква след оформянето на оставката в парламента негов наследник като нов министър-председател да бъде Димитър Ковачевски, а първият успех на правителството ще бъде провеждането на първата междуправителствена конференция с ЕС, пише скопското издание "Независен“.

"Тези дни приключваме консултациите с коалиционните партньори. Това, което мога да кажа, е, че се завършват важни процеси, както програмно, така и правителствено и кадрово, така че ще взема решението някъде в началото на следващата седмица и веднага щом го взема, веднага ще обявя кога ще бъде официално пред парламента“, каза Заев пред ТВ24, след като вечерта в централата на СДСМ официално предаде функцията председател на партията на Димитър Ковачевски.

По отношение на българското вето Заев не губи надежда, че новото българско правителство ще даде положителни реакции. Той казва, че македонската страна е на разположение за уточняване на подробностите с правителството в София.

"Като знаете, че новото българско правителство е сформирано на 13-ти, не можете да очаквате на 14 на Съвета по общите въпроси, където присъстват министрите, да се вземе решение. Наистина не губя надежда, че новото българско правителство с помощта на президента Радев ще даде положителни реакции. Най-накрая дадохме своите отговори и вярвам, че всички недоразумения са преодоляни. Ако останат подробности, ние сме на разположение като държава, под ръководството на бъдещия премиер, за да ги изясним и обсъдим“, каза Заев.

По думите му, той и българският премиер Кирил Петков са обсъдили въпросът да се реши за най-много шест месеца и са се договорили да се сформират работни групи за енергетика, инфраструктура, икономика, култура, здравеопазване, така че, както каза той, те биха могли да създадат среда за преодоляване на проблемите.

Заев очаква провеждането на първата Междуправителствена конференция с ЕС да бъде един от първите големи успехи на новия премиер Димитър Ковачевски.

Той смята, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, за да може страната, т.е. икономиката да расте и да се развива.

Превод и редакция: Иван Христов