Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че е възможно ваксината срещу COVID-19 в крайна сметка да стане задължителна във Франция, но каза, че засега това не е приоритет, предава Reuters.

Подобно на европейските си съседи и държави по целия свят, Франция се бори да намери начини да овладее новата вълна на пандемията. Седемдневната средна стойност на новите инфекции във Франция е най-високата от ноември 2020 г.

Попитан в интервю пред телевизии TF1 и LCI дали ваксинацията срещу COVID-19 може да стане задължителна във Франция, Макрон каза: "Тази хипотеза съществува“.

Но той бързо добави, че Франция е "почти там“ на практика. Тъй като близо 90% от отговарящите на условията хора във Франция вече са ваксинирани, Франция не е далеч от нивото на приемане, което ще бъде постигнато, като направи инжекциите задължителни, каза той.

На първо място, той насърчи онези, които все още не са се ваксинирали, да го направят.

"Има малко повече от 5 милиона наши съграждани, които не са ваксинирани и затова наистина ги призовавам да поемат отговорност, защото не са защитени и днес виждаме много случаи в болница... с хора, които не са били ваксинирани“.

"Ваксинирай, ваксинирай, ваксинирай: това е първият стълб“, каза той в интервюто, което беше записано в неделя и излъчено в сряда.

За деца на възраст от 5 до 11 години ваксините са желателни, но "това ще зависи от родителите“, каза той.

Макрон отказа да изключи налагането на нови ограничения по време на Коледните празници, като каза, че "човек винаги трябва да бъде предпазлив по такива въпроси“. Той също така каза, че очаква болниците да бъдат подложени на голям натиск в хода на празниците, поради големия брой случаи на COVID-19.

Франция обмисля въвеждането на задължителни PCR тестове за всички пътници, влизащи в страната от Великобритания, където инфекциите, свързани с варианта Омикрон, нарастват, съобщиа източник от френското правителство по-рано в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов