"Като държава направихме всичко, за да изпълним условията и да започнем преговори за членство в Европейския съюз. Очакванията България да премахне блокадата в духа на европейските ценности са наистина оправдани“. Това заяви говорителят на управляващия в Скопие СДСМ Богданка Кузеска, коментирайки резултатите от срещите в Брюксел, предава македонската електронна медия "Вечер Пресс“.

По отношение на призивите за провеждане на предсрочни парламентарни избори Кузеска подчерта, че позицията на СДСМ е ясна – сега не е моментът за такива. "Политическата криза приключи. Изградихме стабилно парламентарно мнозинство. Позицията на СДСМ относно предсрочните парламентарни избори е наистина ясна. Вярваме, че не е време за парламентарни избори и че няма нужда от предсрочни такива, а че е време за отговорност, изправени пред такива предизвикателства като енергийната криза, ситуацията с пандемията и всичко останало“.

Говорителят на СДСМ допълни, че процесът на преговори с "Алтернатива“ е завършен и че парламентарното мнозинство е стабилно. "Парламентарното мнозинство е стабилно, създава се на базата на стабилността и напредъка на страната и разбира се - на базата на общи принципи по отношение на европейския курс на страната ни. Ние оставаме ангажирани заедно с парламентарното мнозинство към стратегическите цели, които означават напредък за страната ни и със сигурност са в интерес на гражданите“.

На днешната пресконференция тя посочи, че македонската икономика е стабилна, готова да се справи с всички настоящи и бъдещи предизвикателства. "Това се потвърждава от множество статистически данни и икономически параметри. През третото тримесечие Брутният вътрешен продукт нарасна с три процента. Освен ръста на БВП, отбелязваме сериозен ръст на износа, който през периода януари-октомври нарасна с 29 процента спрямо същия период на 2020 г. Всичко това са данни, които показват успеха на икономическата политика на правителството, водено от СДСМ“, каза Кузеска.

Говорителят посочи, че СДСМ като отговорна страна, чрез институциите, които ръководи, непрекъснато предприема мерки за защита и подобряване на икономическия стандарт на гражданите.

Тя увери, че през следващата 2022 г. ще продължи ръстът на минималната работна заплата, която, както тя информира, вече се договаря със синдикатите и бизнес сектора. Ще продължи и повишаването на пенсиите.

"По повод енергийната криза и обявеното поскъпване на тока, държавата е готова да помогне на най-уязвимите категории граждани, като субсидира сметките за ток. СДСМ е тук за гражданите. Продължаваме с прилагането на мерки и политики, които означават истинска грижа за всеки гражданин, за всяко семейство“, завърши Кузеска.

Превод и редакция: Тереза Герова