Газопроводът "Северен поток 2“ е германски проект, така че въпросите, свързани с него, трябва да се решават от правителството в Берлин. Това подчерта Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел в интервю за германското радио Deutschlandfunk. Според думите на испанския политик, ако проектът отговаря напълно на европейските правила, то Брюксел няма да има причина да възпрепятства Германия да използва газопровода.

Новото германско правителство може да заеме по-твърда позиция спрямо Русия, отбеляза Борел, като допълни, че новият външен министър на Берлин Аналена Бербок е решена да подкрепи независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна.

Сега обаче основните усилия трябва да бъдат насочени към деескалация на настоящата ситуация, подчерта Борел. "Сега ние, като дипломати, не трябва да хвърляме повече дърва в огъня, а да се опитваме да предотвратим влошаването на ситуацията“.

Говорейки за възможни нови санкции срещу Русия, по-специално за възможното й изваждане от системата SWIFT, Борел подчерта, че не би искал да се влошава ситуацията. Той отбеляза също, че на предстоящата среща на външните министри на ЕС няма да се обсъждат конкретни нови антируски санкции.



Както отбеляза Борел, конфликтът в Украйна трябва да бъде разрешен на базата на Минските споразумения – включително клаузата за предоставяне на допълнителна автономия на Донецка и Луганска области. Що се отнася до възможното влизане на Украйна в НАТО, според Борел, такъв вариант все още не се разглежда: в същото време политикът не изключи подобно развитие на събитията в бъдеще. "Този въпрос сега не е на дневен ред. Това обаче може да се случи в бъдеще“, каза Борел.



Коментирайки ситуацията около "Северен поток 2“, Борел подчерта, че газопроводът е "германски проект“, което означава, че правителството в Берлин трябва да се занимава с въпроси, свързани с него. Брюксел трябва само да се увери, че този тръбопровод е в съответствие с европейското законодателство. "Не можем да попречим на държава-членка на ЕС да използва такава инфраструктура, при условие че тя спазва правилата на ЕС“, заключи Борел.

Превод и редакция: Тереза Герова