Скопие. Единият на тръгване, другият при пристигането, македонският премиер Зоран Заев и българският Кирил Петков обещаха да ускорят комуникацията между Скопие и София за разрешаване на спорните въпроси. Повод за телефонния разговор беше поздравлението от Заев към Петков за поемането му на висшата изпълнителна власт в София, но използвано като може би един от последните опити на Заев като министър-председател директно да опита да убеди официална София да вдигне ветото за започване на преговори между ЕС и РСМ, съобщава скопският телевизионен канал "Телма“.

"В разговора изразихме готовност да ускорим нашата комуникация и сътрудничество чрез повече работни групи в областите на икономиката, културата, здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и други области от интерес на македонските и българските граждани“, написа Заев във Фейсбук по повод разговора си с Петков.

Споразумението за сформиране на работни групи беше потвърдено днес лично от Петков, но с повече подробности за реализацията.

"Идеята за работните групи ще бъде структурирана в най-кратък срок. Надявам се в началото на януари да имаме ясен план кои ще са работните групи, включително това, за което разговаряхме сутринта, да включва култура, инфраструктура, икономика, в допълнение към историята. И да направим план за работа още през януари. Тези работни групи трябва да постигнат реални резултати“, заяви Петков.

В интервю пред Financial Times Петков даде срок за придвижване на нещата с РСМ от шест месеца. Петков обаче не пропусна да каже, че някои горещи теми между двете страни ще останат на масата, преди всичко по искане на коалиционния партньор "Има такъв народ“, от редиците на която е и новият български външен министър Теодора Генчовска.

"Например, в македонските учебници България не трябва да бъде наричана фашистка“, казва Петков.

И докато новото българско правителство се подготвя за шестмесечен пробив по македонския въпрос, българското вето върху страната ще бъде защитено от стария нов български президент Румен Радев на Европейския съвет в четвъртък. От Германия с новия министър на Европа Анна Лирман дойде старото послание от официален Берлин – РСМ и Албания да започнат преговори със Съюза възможно най-скоро.

"Много съм доволна от новините от България, че сега са отворени за разговор и да продължат диалога с РСМ“, заяви Лирман.

Днес президентът на Словения изрази надежда, че заключенията относно разширяването на Съюза ще бъдат приети от Съвета, въпреки че има голяма вероятност това да не се случи и този път заради противопоставянето на България. По-сигурното е, че дори и България да не повдигне ветото си този път, пак няма да има развитие на пакета РСМ-Албания за започване на преговорите.

Превод и редакция: Иван Христов