Вариантът Омикрон на Covid-19 е станал доминиращ в Лондон, съобщи във вторник пред London Evening Standard главният санитарен лекар на британската столица Кевин Фентън.

"Последната ни проверка на предварителните данни показва, че в Лондон повече от 50% от случаите, изискващи по-нататъшно разследване, са омикрон, който измества делта като доминиращ вариант“, каза той. Споменатите от него случаи на заразяване с омикрон са открити чрез PCR тестове, а резултатите от геномните анализи все още не са излезнали.

В понеделник ръководителят на британското министерство на здравеопазването Саджид Джавид каза, че в Лондон Омикрон представлява 44% от заразените с коронавирус, а в Англия - около 20%, но тази цифра расте много бързо. Очаква се вариантът да стане доминиращ в Обединеното кралство до края на месеца.

Фентън призова всички лондончани да завършат курса за ваксинация срещу коронавирус, както и да се реваксинират, ако е дошло времето за това. Агенцията за здравна безопасност на Обединеното кралство (UKHSA) посочва, че предварителните данни показват, че третата ваксина с Pfizer и Moderna, осигурява 70 процента защита срещу симптоматичнаинфекция с омикрон.

В неделя главните медицински служители на Англия, Северна Ирландия, Уелс и Шотландия обявиха повишаване на нивото на заплаха от коронавируса от трето ниво на четвърто от общо пет съществуващи на фона на активното разпространение на Омикрон . Правителствените експерти предупреждават, че поради по-ниската ефективност на ваксините, използвани в момента срещу новия вариант, през януари в страната може да бъдат поставени нови рекорди за заболеваемост и националната здравна система може да бъде претоварена.

Превод и редакция: Иван Христов