Гражданите на Обединеното кралство ще могат да се съберат с любимите си хора за Коледа, ако си поставят трета, подсилваща ваксина срещу COVID-19. Това увери министърът на правосъдието Доминик Рааб, цитира думите му британският национален ежедневник The Times.

Съгласно думите на Рааб, кампанията за ваксинация срещу коронавирус означава, че "хората могат да очакват с нетърпение да прекарат Коледа с любимите си хора по начин, по който не успяхме миналата година“.

Министрите обаче не изключеат допълнителни ограничения като затваряне на кръчми и ресторанти, за да се опитат да ограничат разпространението на новия щам на коронавируса – "Омикрон“. "Тези въпроси винаги се обсъждат, но имаме план Б. Това според нас е необходимо през коледния период“, каза Рааб.

Смята се, че длъжностните лица изготвят варианти за по-нататъшни ограничения, които могат да бъдат приложени преди Нова година, но не са взети официални решения. Източник твърди, че досега не се е знаело достатъчно за тежестта на "Омикрон“ или за въздействието на бустърната доза върху него.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство изчисли, че 200 000 души са били заразени с "Омикрон“ – много повече от първиначално предполагания брой. Предполага се, че инфектираните с новия щам са повече, отколкото тези с "Делта“.

Представителите на Националната здравна служба на Великобритания (NHS) предупредиха, че е малко вероятно да изпълнят целта на премиера Борис Джонсън да се постави бустър на всеки до края на месеца. Хората се редят на опашки с часове в центровете за ваксинация, за да получат трета доза, която увеличава защитата срещу "Омикрон“ до около 75 процента.

Снощи беше казано на центровете за ваксинация да бъдат готови да работят 24 часа в денонощието и до Коледа, тъй като министрите настояха, че бустърите имат предимство пред рутинните грижи. На общопрактикуващите лекари беше наредено да преразпределят персонал, за да подкрепят това, което Аманда Причард, ръководител на NHS в Англия, нарече "незабавно, всеобхватно поставяне “ на бустърите.

Доставките на дози ваксини до звената ще бъдат удвоени. Планира се ваксинационните центрове да бъдат разширени с допълнителни палатки и сглобяеми сгради, за да обслужват възможно повече хора. "Омикрон“ е по-заразен от предишните варианти на коронавируса и по-лесно заобикаля защитатата на ваксината. Данните от миналата седмица показват, че две дози предлагат минимална защита срещу щама, но третата я увеличава до 75%.

Превод и редакция: Тереза Герова