Комисарят по разширяването Оливер Вархели припомни, че върховенството на закона и нормализирането на отношенията с Косово остават ключови за преговорите за присъединяване на Сърбия към Европейския съюз, и подчерта, че е важно Белград да продължи да постига добри резултати в тези области, цитира думите му македонското електронно издание МКД.

Говорейки пред репортери след междуправителствена конференция, Вархели каза, че Европейската комисия ще продължи да прави всичко възможно, за да ускори процеса на присъединяване на Сърбия и региона като цяло.

Сръбският премиер Ана Бърнабич на свой ред заяви, че днешният ден е повратна точка за Сърбия в процеса на европейска интеграция, като добави, че откриването на четвъртия клъстър е "голяма и важна стъпка и голям успех“, за което "поздрави гражданите, правителството и президента на Сърбия".

Бърнабич припомни, че новата методология за разширяване на ЕС означава политическо управление на процеса на европейска интеграция, като добави, че това "особено в областта на върховенството на закона, очевидно се е изплатило“.

Бърнабич изрази надежда, че Сърбия ще отвори клъстер номер три следващата година и ще се подготви за откриването на петия, като добави, че по-нататъшният фокус ще бъде върху реформите в областта на върховенството на закона и опазването на околната среда, и че приоритети на Сърбия остават диалогът с Прищина, регионалната стабилност, икономиката и постепенното привеждане в съответствие с външната политика и политиката на сигурност на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова