Руският президент Владимир Путин е обърнал внимание на британския премиер Борис Джонсън за политиката на Киев за нарушаване на Минските споразумения, изостряне на ситуацията в Донбас и дискриминация на рускоезичното население. Това съобщиха в понеделник от пресслужбата на руския президент след телефонен разговор между лидерите на двете страни, цитирани от TACC.

Кремъл отбеляза, че в отговор на опасенията на Джонсън относно предполагаемите широкомащабни движения на руски войски близо до украинските граници, "Путин подробно e изложил своите принципни оценки за настоящата ситуация около Украйна“.

"Приведени са конкретни примери за разрушителната линия на поведение на Киев за нарушаване на Минските споразумения, които са безспорната основа за разрешаване на вътрешната украинска криза. Беше посочено също, че украинските власти целенасочено изострят ситуацията на линията на съприкосновение, използват тежки оръжия и атакуват с дронове, забранени от Минския пакет от мерки в зоната на конфликта. Обърнато е внимание и на политиката на дискриминация спрямо рускоезичното население, провеждана от Украйна“, се казва в съобщението.

Освен това руският президент е заявил за необходимостта от започване на преговори за изработване на споразумения, които да изключват всяко напредване на НАТО (на изток).

Както отбелязват в Кремъл, активното "усвояване“ на територията на Украйна от страните от НАТО представлява пряка заплаха за сигурността на Русия. "Имайки това предвид, Владимир Путин заяви необходимостта от незабавно започване на преговори с цел изработване на ясни международни правни споразумения, изключващи всяко по-нататъшно напредване на НАТО на изток и разполагане на оръжия, които заплашват Русия в съседните държави, предимно в Украйна. Руската страна ще представи проекти на съответните документи“, се казва в съобщението.

Джонсън, в телефонния разговор с Путин, е отбелязал приноса на руската страна към работата на климатичната конференция в Глазгоу. "Беше изразено задоволство от резултатите от 26-та Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, проведена в Глазгоу под председателството на Обединеното кралство,“ се казва в съобщението.

Освен това Путин и Джонсън са обърнали голямо внимание на ситуацията в Украйна. Отбелязва се, че лидерите са се съгласили да продължат обсъждането на повдигнатите въпроси по различни канали.

Това е вторият телефонен разговор между Путин и Джонсън за последните два месеца, предишният разговор се проведе на 25 октомври, припомнят от ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков