Министър-председателят на Обединеното кралство Борис Джонсън потвърди първи смъртен случай в страната на заразен с новия щам на COVID-19 "Омикрон“, предава британският телевизионен канал Sky News.

Говорейки по време на посещение в клиника близо до Падингтън, Западен Лондон, Джонсън каза: "За съжаление, да, "Омикрон“ води до хоспитализации и за съжаление е потвърдено, че поне един заразен с него пациент е починал. Така че мисля, че идеята, че това е някак си по-лека версия на вируса, трябва бъде оставена настрана и просто да признаем абсолютната скорост, с която новият щам се разпространява сред населението. Най-доброто нещо, което можем да направим, е да си поставим бустърни дози“.

По-рано министърът на здравеопазването Саджид Джавид каза пред Sky News, че "около 10“ души в момента са в болница във Великобритания с новия вариант на коронавируса.

В неделя Обединеното кралство отчете 1239 допълнителни потвърдени случая на варианта "Омикрон“ - най-високото дневно покачване и почти двойно по-високо от предишния максимум, регистриран в събота.

Общият брой на случаите на варианта сега възлиза на 3137 души.

Превод и редакция: Тереза Герова