Даниел Сервер, американски експерт по Балканите, заяви в интервю за KTV, че Косово има право да отхвърли прилагането на споразумението за създаване на Асоциацията на общините със сръбско мнозинство, докато Сърбия продължава да отказва да постави признаването на Косово на масата за диалога, пише прищинското издание Koha Ditore. Сервер каза също, че не очаква напредък в диалога между Косово и Сърбия преди президентските избори в Сърбия следващата година.

"Мисля, че сегашното правителство на Косово даде да се разбере много ясно, че няма да приложи асоциацията. Това, разбира се, е вредно за диалога, но трябва да призная, че ако Сърбия даде да се разбере абсолютно ясно, че няма да признае Косово, тогава има логика от страна на Косово да запази позицията си по темата за асоциацията“, посочи Сервер.

Той каза, че би искал САЩ да играят по-голяма роля в диалога. "Мисля, че ЕС и САЩ трябва да създадат служба, подобна на Международната гражданска служба, която наблюдаваше изпълнението на плана Ахтисаари след независимостта на Косово, така че да наблюдава постигнатите в диалог споразумения. Липсата на прилагане е това, което тормози диалога повече от всичко и сътрудничество за наблюдение между ЕС и САЩ би било много положителна стъпка. Прякото участие на САЩ в диалога също е положително, но мисля, че е по-малко ефективно, защото САЩ винаги присъстват на заден план и защото се опасявам, че присъствието на САЩ в диалога може да доведе до искане за включване и на Русия и това би било повече от нежелано“.

Помолен да коментира неотдавнашното настояване на върховния представител на ЕС Жозеп Борел към Косово за създаване на Асоциация на общините със сръбско мнозинство, Сервер каза: "Мисля, че този конкретен човек не е приятелски настроен към Косово и много по-приятелски настроен към Сърбия и нейните интереси. И не мисля, че трябва да приемате, че той представлява позициите на ЕС“.

Превод и редакция: Иван Христов