Русия не вижда никакъв напредък в отношенията със Съединените щати, освен стартирането на структурирни диалози относно оръжията и киберсигурността. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков в интервю за вестник "Известия“, публикувано в понеделник.

"С изключение на стартирането на няколко структурирни диалога в области, които, разбира се, са важни и представляващи основни аспекти на международната сигурност – имам предвид стратегическата стабилност и ИКТ-сигурността – не виждаме напредък. И в тези области ние създадохме само канали на диалог и е преждевременно да се каже, че гарантирано ще стигнем до някои глобални, значими, пробивни решения в процеса“, каза Рябков.

Заместник-министърът на външните работи на Руската федерация добави, че Русия ще работи там, където има възможности, където САЩ "поне относително се вслушват в здравия разум и нашите подходи“.

Москва неотклонно ще привлича вниманието на членовете на НАТО към факта, че сигурността на Алианса няма да бъде засилена, ако той се разшири на Изток, а последствията от подобна стъпка ще бъдат ужасни. Това заяви заместник-министърът на външните работи на Руската федерация.

"За съжаление разширяването на НАТО отдавна влезе в много остро противоречие с този постулат. Ние неотклонно ще насочваме вниманието на нашите опоненти - както членки на НАТО, така и страни, които не членуват в Алианса, но се стремят да влязат - към невъзможността за комбиниране и на двете. Следователно не трябва да има по-нататъшно разширяване на НАТО. И опитите да се представи въпроса така, сякаш Русия няма право на вето тук са все опити с неподходящи средства. Ние ще отстояваме позицията си: ако опонентите се противопоставят, те ще видят, че сигурността им няма да бъде засилена – последствията за тях ще бъдат ужасни“, каза той.

Както отбеляза заместник-министърът на външните работи на Русия, бурното разширяване на НАТО през последните десет години е показало, че "западните аванси, обещания и задължения, които не са в правна форма, струват малко“. "На съветските, а след това и на руските лидери многократно беше казвано - и то на най-отговорните нива - че няма да има по-нататъшно разширяване на НАТО на Изток. Въпреки това виждаме обратната ситуация“, добави той.

Страните от НАТО твърдят, че всяка страна има право самостоятелно да определя как да гарантира своята сигурност, включително чрез присъединяване към военно-политически съюзи, припомни Рябков. "Но искам да подчертая: свободата да се присъединяваш към съюзи не може да бъде абсолютна. Това е като в човешкото общество: свободата на индивида свършва там, където посяга на свободата на друг. Трябва да има разбираема рамка и взаимни задължения и отговорности. Ето защо винаги се уравновесява формулировката за свободата на членство в съюзи с това, че не трябва да се извършва за сметка на сигурността на други държави. Това е било и остава в ОССЕ например“, продължи той.

Според висшия дипломат Алиансът не дава никакви аргументи за разширяване на членството си на Изток. "Няма никакви аргументи. Освен това те се опитват да отрекат легитимността на въпроса защо НАТО трябва да се движи на Изток. Те уж по принципни причини отричат възможността за обсъждане на тази тема. Но това е грешка това може да доведе до отслабване на собствената им сигурност“, подчерта Рябков.

Превод и редакция: Иван Христов