С всеки изминал ден Съединените щати и европейските съюзници "все повече и повече сближават мненията си“ за последствията, пред които ще бъде изправена Русия в случай на нахлуване в Украйна, съобщава CNN, позовавайки се на високопоставен служител на Държавния департамент.

"Мисля, че всеки ден сме все по-съгласни“, отговори служителят на въпрос на репортери на брифинг, след като държавният секретар Антъни Блинкен се срещна с колегите си от страните от Г-7, дали Съединените щати и техните съюзници са постигнали консенсус относно това как да реагираме на възможна агресия на Русия срещу Украйна.

Според него страните все още трябва да свършат "очевидна техническа работа“, но на политическо ниво "има огромно количество припокриване по отношение на това какво, за съжаление, ще е необходимо, ако Русия направи този много лош избор“.

Служителят, чието име или позиция не се разкрива от CNN, отбеляза, че САЩ и техните съюзници вече работят по редица подбрани мерки, които "са предназначени да бъдат приложени много, много бързо“. Въпреки това той не уточни какви конкретни мерки се обсъждат.

Администрацията на президента Джо Байдън многократно е заявявала, че ако Русия нахлуе в Украйна, страната е изправена пред сериозни икономически последици. Миналата седмица съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан също даде да се разбере, че Вашингтон възнамерява да предостави допълнителна военна подкрепа на Киев, ако Москва предприеме стъпки срещу нея.

Освен това администрацията на Байдън разработва варианти за няколко кръга от строги санкции срещу Русия в случай на опит за инвазия. Белият дом даде да се разбере, че възнамеряват да действат заедно с европейските съюзници.

Според служител на Държавния департамент се очаква към санкциите на САЩ да се присъединят не само страните от Г-7, но и "голям брой демокрации“.

В събота, по време на пресконференция за торнадото, което удари няколко щата в югоизточната и централната част на Съединените щати, Байдън беше попитан и за последствията за Русия в случай на инвазия в Украйна.

"Казах абсолютно ясно на президента Путин, че ако той нахлуе в Украйна, икономическите последици за неговата икономика ще бъдат опустошителни“, каза президентът. Байдън отбеляза също, че в такъв случай повече войски на САЩ и НАТО ще трябва да бъдат изпратени на източния фланг, към страните от "Букурещката деветка“ – "всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака от Русия“.

"Влиянието на всичко това върху Русия, отношението, начина, по който останалият свят гледа на Русия, ще се промени значително. Ще платите ужасна цена“, добави Байдън, позовавайки се на разговора си с руския лидер Владимир Путин.

Както припомня CNN, в събота стана известно, че следващата седмица помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид ще посети Украйна, Русия и Брюксел, за да обсъди ситуацията. Според служител на Държавния департамент Донфрид ще има възможността да чуе от Киев как гледат на Минските споразумения и как виждат участието на Вашингтон в този процес.

В Москва Донфрид ще обсъди и Минските споразумения, и сътрудничеството в областта на европейската сигурност. Но "нищо за тях без тях“, каза служителят, визирайки Европа, във връзка с която Донфрид ще продължи преките преговори със съюзниците в Брюксел. Освен това, според официалния представител, преговорите могат да надхвърлят НАТО и да включват страните от ОССЕ.

"Следващата седмица ще започнем да разбираме по-добре до какво може да доведе това, но докато не говорим с нашите европейски съюзници и партньори, не мисля, че ще има преговори“, каза неназован служител, цитиран от CNN.

Превод и редакция: Иван Христов