Управляващата социалистическа партия СДСМ в Северна Македония избра Димитър Ковачевски за свой нов лидер в неделя, проправяйки му пътя да поеме поста министър-председател от Зоран Заев на фона на месеци на политическа несигурност в страната, пише европейската редакция на Politico.

47-годишният Ковачевски, икономист и настоящ заместник-министър на финансите, победи други двама кандидати за поста. Той беше смятан за фаворит на Заев да поеме ролята.

Заев обяви намерението си да се оттегли в края на октомври като премиер и лидер на СДСМ, след като партията претърпя поражение на местните избори. По-късно обаче той реши да остане на поста министър-председател, докато политическата ситуация в страната не бъде стабилизирана.

Оттогава напускащият министър-председател също успя да избегне вота на недоверие в парламента и дори укрепи мнозинството на своята партия в залата, като добави нов коалиционен партньор.

Но дори и с избрания нов партиен лидер, не се очаква Заев да напусне поста още няколко седмици, вероятно до януари, според правителствени служители: Той иска още веднъж да опита да разреши спора с България, който, както пише Politico, е "главно заради настояването на София, че говореният в Северна Македония език не е отделен език, а регионален вариант на българския“ - спор, който блокира кандидатурата на Скопие за присъединяване към ЕС.

Заев продължава да се надява, че може да се направи пробив през следващите няколко седмици, така че преговорите за присъединяване към ЕС да започнат.

Той е начело на малката балканска нация от 2017 г. и сложи края на друг десетилетен спор с Гърция за името на страната му, като се съгласи през 2018 г. да добави думата "Северна“ преди Македония, за да я разграничи от северната провинция на Гърция, също наречена Македония.

Историческото споразумение проправи пътя на страната да се придвижи към присъединяване към най-мощните западни клубове. През март 2020 г. Северна Македония официално стана 30-ият член на НАТО, но все още е изправен пред препятствието от България да се присъедини към ЕС.

След като Заев подаде оставка, се очаква президентът на Северна Македония Стево Пендаровски да даде на Ковачевски мандат за съставяне на ново правителство.

Превод и редакция: Иван Христов