Процесът на сертифициране на Северен поток 2 продължава, като върховенството на европейското право играе основна роля. Това съобщи в неделя германският външен министър Аналена Бербок в ефира на телевизионния канал ZDF.

"Обсъдихме това в рамките на коалиционните преговори и предписахме в коалиционното споразумение европейското енергийно законодателство да се прилага към енергийните проекти. Това означава, че в момента този газопровод не може да бъде одобрен“, каза тя. Според министъра проектът до момента "не отговаря на указанията“ на ЕС.

За да започне да изпомпва газ, операторът на Северен поток 2 трябва да получи одобрение от германския регулатор, който проверява проекта за съответствие с Европейската газова директива. Сертифицирането вече е спряно, тъй като операторът Nord Stream 2 AG, със седалище в Швейцария, трябва да регистрира дъщерно дружество в Германия. Докато това не се случи, сертифицирането няма да продължи.

В договореното от коалицията споразумение "Северен поток 2“ не се споменава, а само се подчертава върховенството на общите европейски стандарти по отношение на енергийните проекти. Канцлерът Олаф Шолц досега беше много сдържан относно съдбата на газопровода. Той посочи, че никоя държава не може да нарушава границите на друга държава, в противен случай "ще има последствия“. Бербок, като съпредседател на Зелените, многократно е настоявала проектът да бъде спрян през последните години. Сега тя е външен министър в правителството на Шолц. Основният външнополитически курс по правило се определяше в отдела на канцлера, а не в Министерството на външните работи.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2“ е комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков изрази недоумение от опитите на редица държави да определят съдбата на газопровода при политически мотивирани обстоятелства. Москва също така многократно заявява, че никога не е използвала енергийните ресурси като инструмент за натиск.

Превод и редакция: Иван Христов