Австрия сложи край на локдауна за ваксинирани хора в по-голямата част от страната, три седмици след повторното налагане на строги правила за борба с нарастващата вълна от коронавирусни инфекции, пише британският вестник The Guardian.

Правилата, които варират в различните региони в страната, до голяма степен позволяват повторното отваряне на театри, музеи и други културни и развлекателни места в неделя. Магазините ще ги последват в понеделник.

Някои региони отварят отново ресторанти и хотели в неделя, докато други ще изчакат до края на месеца. Във всички случаи ще има полицейски час в 23:00 за ресторантите, а маските все още остават задължителни в обществения транспорт и в магазините и обществените места.

Канцлерът Карл Нехамер миналата седмица нарече този ход "отваряне с предпазен колан“, давайки на всеки от деветте региона на Австрия възможността да разхлаби или затегне ограниченията въз основа на ситуацията на място.

Неваксинираните хора все още ще бъдат обект на ограниченията за блокиране и трябва да останат вкъщи във всички, освен няколко конкретни причини, като например закупуване на хранителни стоки, ходене на лекар или физически упражнения.

От началото на локдауна броят на новите случаи намаля рязко в Австрия. В петък страната отчете 367,5 нови инфекции на 100 000 жители, което е спад от 1102,4 в първия ден на локдауна през ноември.

Хоспитализациите от вируса не са намалели толкова рязко, колкото броят на новите случаи. В момента има 567 пациенти с коронавирус в интензивните отделения в цялата страна, което е малко по-малко от 572 в първия ден на локдауна миналия месец.

Австрийските власти подчертаха, че високите нива на ваксинация са необходими за контролиране на вируса. Само 67,7% от населението е напълно ваксинирано, сравнително нисък процент за Западна Европа, а правителството въведе мерки за оказване на нарастващ натиск върху неваксинираните лица да го направят.

Сред тези мерки е общонационална задължителна ваксинация, която ще влезе в сила през февруари за всички жители на възраст на 14 и повече години. Тези, които не го спазват, ще бъдат глобени до 3600 евро.

Десетки хиляди протестираха в цялата страна през последните седмици, както срещу ограниченията за блокиране, така и срещу предстоящия мандат за ваксина. Полицията съобщи, че демонстрация в столицата Виена в събота е събрала 44 000 души.

Превод и редакция: Юлиян Марков