Първата партида френски самолети Rafale ще бъде доставена на гръцките военновъздушни сили през януари в 114-то бойно крило в Танагра, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Първите шест, от общо 24 френски бойни самолета, които ще бъдат придобити от гръцките военновъздушни сили, ще могат незабавно да покрият оперативните нужди, тъй като пилотите им вече са завършили обучението си във Франция.

Министерството на отбраната на Гърция реши, че началникът на Генералния щаб на Гръцките военновъздушни сили генерал-лейтенант Георгиос Блиумис ще присъства на доставката им, тъй като по време на неговия мандат беше взето решението за тяхното придобиване

На Блиумис, който служи като началник на Генералния щаб в продължение на почти три години, се дължи фактът, че той и неговият щаб успяха при трудни обстоятелства да осигурят завършването на цялото обучение на персонала, интеграция и адаптация към френските изтребители.

Доставката на останалите 12 самолета Rafale, които вече са закупени, ще се осъществи през следващите две години.

Междувременно в следващите няколко дни се очаква да започнат процедурите за закупуване на допълнителни шест изтребителя от същия тип, така че общият брой на самолетите Rafale да достигне пълна ескадрила от 24 самолета.

За тази цел министърът на отбраната Никос Панайотопулос завърши обработката на досието за допълнителните шест самолета, докато подробностите за тяхното придобиване ще бъдат представени на съответните комисии на гръцкия парламент в следващите дни, за да могат съответните процедури да продължат напред. .

Въпросът с придобиването на трите нови френски фрегати също се очаква да бъде представен в парламента през следващите няколко дни.

Превод и редакция: Юлиян Марков