Разпространението на варианта на коронавируса "Омикрон“ в Република Южна Африка се забавя и експерти казват, че Т-клетъчният имунитет на населението срещу коронавируса намалява хоспитализацията и хвалят правителството на Южна Африка, че не е обявило локдаун, пише руският вестник “Московский Комсомолец“.

Според медиите данните на Националния институт по инфекциозни болести на Южна Африка показват, че през изминалия ден в цялата страна са регистрирани 17 154 случая на заболяването, което е с 4,8 процента повече в сравнение с миналата седмица и с около 1000 повече в сравнение с предходната събота.

Въпреки това, в началото на тази седмица страната регистрира седмично увеличение на заболеваемостта с над 90 процента, като в четвъртък бяха открити 22 391 случая - почти двойно повече от предишния четвъртък.

Броят на хоспитализациите, причинени от разпространението на "Омикрон“ в Южна Африка, е пропорционално по-нисък, отколкото по време на вълната на "Делта“, което предполага, че "Омикрон“ причинява по-леки форми на болестта.

Експертите обаче предупреждават, че това може да се дължи на заразяването на млади хора или на факта, че 76 процента от населението в района на Йоханесбург преди това се е срещало с коронавируса.

Остава да се види как имунитетът, предизвикан от инфекция с "Омикрон“, е свързан с имунитета, предизвикан от ваксина, който е по-разпространен в западните страни, включително в Съединените щати и Обединеното кралство.

Междувременно в събота са били регистрирани 36 нови смъртни случая, свързани с Covid-19, което е най-високият брой от сряда, като процентът на положителни тестове в страната е 16,4.

Шабир Мадхи, професор по ваксинология в Университета "Витватерсранд“ в Йоханесбург, даде оптимистичен анализ на ситуацията с Covid-19 в Южна Африка и рисковете, свързани с варианта на "Омикрон“. В "Туитър“ той твърди, че процентът на заразяване е бил много по-висок от който и да е от предишните три вълни в страната, но каза, че има признаци, че броят на хоспитализациите остава нисък в сравнение с броя на случаите.

"Три седмици след началото на новата вълна у много възрастни и деца се открива SARS-CoV-2 в болницата, но хоспитализацията с Covid-19 остава ниска в сравнение с честотата в общността“, пише ученият в петък.

Той каза също, че смъртността изглежда ниска в сравнение с предишните вълни. "Смъртността е много по-ниска в сравнение с периода на подобна заболеваемост в предишни вълни“, пише професорът.

Използвайки примера на южноафриканската провинция Гаутенг, която се превърна в епицентър на "Омикрон“, той каза, че вероятното обяснение за ниската смъртност е, че 73 процента от населението на региона е било ваксинирано или преди това е срещнало коронавируса, което осигурява Т-клетъчен имунитет. По думите му повечето от хоспитализираните с тежко протичане на Covid-19 са ваксинирани.

Професор Мадхи похвали южноафриканското правителство за това, че не е изпадало в паника и не е въвело нови ограничения във връзка с избухването на варианта "Омикрон“, за което страната докладва за първи път на Световната здравна организация на 24 ноември. "Реакцията на правителството все още се оценява като правилна, като не се увеличават ограниченията и не се паникьосва с нарастването на броя на случаите, а по-скоро се фокусира върху хоспитализациите на нуждаещите се и капацитета на болниците“, каза той.

Друг положителен знак е, че броят на съобщените случаи в Гаутенг в събота също спадна за втори пореден ден, докато инфекциите нараснаха с 43 процента в четвъртък за една седмица. В събота провинцията представлява почти половината от съобщените инфекции в страната.

Докато Гаутенг продължава да регистрира огромен брой случаи, анализът установява, че разпространението на "Омикрон“ в страната е достигнало своя връх, след което в епицентъра е наблюдаван спад на случаите.

Британския експерт каза в събота, че все още има "значителна несигурност“ относно въздействието на "Омикрон“, но моделирането ще бъде прецизирано, когато станат налични повече данни. Учени, съветващи британското правителство, казаха, че може да са необходими по-строги ограничения, за да се предотвратят 25 000 до 75 000 смъртни случая, свързани с "Омикрон“ в Англия през следващите пет месеца.

Пол Хънтър, професор по медицина в Университета на Източна Англия, каза, че всеки модел е "толкова добър, колкото предположенията, върху които се основава“, добавяйки, че едно от ключовите предположения в този модел е, че тежестта на резултатите от болестта, дължаща се на "Омикрон“, е същата като при "Делта" при неваксинирани хора.

"Има ранни, рецензирани от партньори доказателства, че въпреки че мутациите на "Омикрон“ са достатъчни, за да се избегнат антитела, Т-клетъчният имунитет ще бъде по-малко застрашен. Смята се, че Т-клетъчният имунитет е по-важен за намаляване на риска от тежко заболяване... Тъй като по-точните данни ще станат достъпни през следващите седмици, можем да очакваме тези модели да бъдат усъвършенствани."

Превод и редакция: Юлиян Марков