Усложнена е обстановката в област Смолян в следствие на проливите валежи през изминалото денонощие. Това съобщиха от Областна администрация – Смолян. В общините Смолян, Неделино, Рудозем и Девин е обявено бедствено положение, а частично бедствено положение е обявено в Мадан и Борино, стана ясно на заседанието на областния кризисен щаб при бедствия и аварии.

Десетки населени места в община Смолян са откъснати. "Сериозно е положението в района на Стойките и Широка лъка, земна маса се е свлякла и е затворила пътя за село Гела и Солища. Свлачища има в цялата община. Затворен е и пътят към Сивино и всички села в района. Пътищата до селата Могилица, Стойките и Широка лъка са подкопани заради придошлите реки. Главният път Смолян – Девин е затворен, а скални маси са паднали преди и след Широка лъка. Откъснато от света е и село Мугла. Има множество наводнени къщи и имоти“, каза зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова.

В община Неделино пътят Неделино – Крайна, в района на бившата пресевна станция е наводнен тази нощ, поради излизане на река Неделинска от пътното платно. Улица "Стара планина" е затворена за движение поради свличане на земни маси. Поради наводняване на помпена станция село Крайна, временно е преустановено водоподаването.

Нивата на реките Елховска и Арда, които се събират в Рудозем, тази нощ са се покачили до точка, в която водата започнала да прелива в централната градска част. Излизането на реката от коритото наложило да бъде оповестено населението за опасност. По данни на кмета, има наводнен трафопост в града и електроснабдяването на почти цялата община Рудозем е било прекъснато. Това наложило кметът Румен Пехливанов да обяви бедствено положение. Към момента няма евакуирани хора, но все е има населени места без ток.

В Златоград от вчера сутринта, за по-малко от 24 часа са паднали над 120 литра дъжд на кв. м. Реката е излязла от речното корито в най-ниската си точка и е заляла пътното платно на републиканския път за Кърджали, който е останал затворен до оттичане на водата. Свикан е кизисният щаб и съвместно с Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението" са изградени защитни диги, които да насочат приливните води към изхода на града. В резултат на обилното количество дъжд се е активирало свличане на земни маса на пътя за Ерма река. Една къща в кв. "Граничар“ на Златоград е наводнена.

През цялата нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян. Заради свличания и компрометирани участъци от повишените нива на реките е затруднено е движението по пътищата Смолян – Девин, Девин – Кричим, Девин – Доспат (в района на с. Грохото), Тешел – Ягодина, Смолян – Чепеларе. Водачите на моторни превозни средства трябва да бъдат изключително внимателни, тъй като пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси.

Все още има и населени места без електричество, екипи работят по отстраняване на авариите.