Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж е получил инсулт в лондонския затвор "Белмарш“, където е задържан от 2019 г, пише Mail on Sunday, позовавайки се на годеницата му Стела Морис.

Според нея мозъчният удар е настъпил на 27 октомври по време на речта на Асандж пред Върховния съд на Лондон чрез видеовръзка. Според Морис инсултът е причинен от стреса от продължаващите съдебни спорове в САЩ и общото влошаване на здравето на австралиеца. Инцидентът се отрази на състоянието на основателя на WikiLeaks: той има увиснал десен клепач, проблеми с паметта и признаци на неврологични увреждания. Асандж се е подложил на ЯМР на мозъка и сега приема лекарства за инсулт.

Според вестника Министерството на правосъдието на Обединеното кралство отказва коментар.

В петък Апелативният съд на Англия и Уелс потвърди искането на Министерството на правосъдието за екстрадиране на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж в Съединените щати. Сега делото ще бъде върнато на първоинстанционния съд в Уестминстър, който преди това постанови, че 50-годишният австралиец не може да бъде екстрадиран в САЩ поради риск от самоубийство. Съдебното решение също така предвижда основателят на WikiLeaks да остане в ареста.

Годеницата на Асандж Стела Морис обеща да оспори решението на съда, като го нарече "опасно и необосновано“, както и "груба съдебна грешка“.

Асандж е задържан в лондонския затвор "Белмарш“ от април 2019 г., след като посолството на Еквадор в британската столица отказва убежище на журналиста, което му бе предоставяно в продължение на седем години. През януари Уестминстърският магистратски съд отказа да екстрадира Асандж в Съединените щати, където бяха повдигнати 18 наказателни обвинения срещу него, но в същото време не пусна журналиста под гаранция до обжалване на американската прокуратура.

В Съединените щати основателят на WikiLeaks е обвинен в престъпления, свързани с най-големия случай на разкриване на класифицирана информация в американската история. Според съвкупността от повдигнатите обвинения основателят на WikiLeaks е изправен пред 175 години затвор.

Превод и редакция: Юлиян Марков