Новите правила за ограничаване на разпространението на коронавируса се разглеждат от британските министри, след като става ясно, че две дози ваксина предлагат малка защита срещу новия вариант "Омикрон“, пише лондонският вестник The Time.

Контактните лица с установени случаи вероятно ще трябва да се тестват всеки ден, за да предотвратят огромен скок на инфекции през Коледа. Научните съветници на кабинета също искат хората да докажат, че са отрицателни за коронавирус, преди да отидат на обществени места. Вариантът "Омикрон“ вероятно ще бъде отговорен за повечето случаи на Covid-19 във Великобритания през следващите две седмици и учените се опасяват, че мащабът на инфекциите може да претовари Националната здравна система (НЗС), дори ако повечето случаи са леки.

Майкъл Гоув, министър в кабинета, който беше сред тези, които настояват за по-строги мерки, проведе вчера заседание на правителствената комисия за извънредни ситуации КОБРА, за да бъдат обсъдени новите данни.

Той каза, че на министрите е била "представена много предизвикателна нова информация“, че една трета от случаите на коронавирус в Лондон вече вероятно се дължат на "Омикрон“. "Някакви действия са необходими и когато постъпят нови данни, ще обмислим какви действия трябва да предприемем въз основа на тях“, каза той.

В петък първите реални данни от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство показаха, че хората, които са получули две дози от ваксината на AstraZeneca преди няколко месеца, нямат почти никаква защита срещу "Омикрон“. Две дози от ваксината на Pfizer намаляват риска с повече от 30 процента. Длъжностните лица обаче са обнадеждени от сериозния ефект на бустерните дози, които осигуряват защита над 70 процента, и се надяват, че трета доза ще бъде също толкова добра за предотвратяване на сериозни заболявания, причинени от "Омикрон“, както и от "Делта“.

Министрите обмислят редица нови ограничения, включително изискване на хората да се регистрират на местата, които посещават, задължително носене на маски за лице в класните стаи на гимназиите и разширяване на действието на ваксинационните паспорти и за кръчми и ресторанти. Правителствените научни съветници също се застъпват за връщане на изолацията за контактите на всички потвърдени случаи на коронавирус, политика, приложена в Шотландия в петък от първия министър Никола Стърджън. Тя предупреди, че Обединеното кралство е изправено пред "цунами от инфекции“.

Твърди се, че Борис Джонсън "има голямо нежелание “ да последва примера й на фона на опасенията, че това ще предвещава завръщането на "пингдемията“, която доведе до това, че милиони хора бяха принудени да се изолират през лятото, след като бяха идентифицирани като контактни лица.

Възможността за по-строги мерки ще ядоса и много консерватори, които вече са ядосани, че правителството е въвело ограничения по "план Б“. Джонсън е изправен пред най-големия бунт на премиерския си пост следващата седмица заради плановете за ваксинационни паспорти, като се очаква повече от 60 депутати от торите да гласуват против новите разпоредби.

Превод и редакция: Юлиян Марков